Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokosnötter och persikor

På en spårvagn i Göteborg ropar några ”bögjävel” efter en man och spottar på honom. De andra passagerarna stirrar rakt ut i luften. I USA skulle folk ha sagt ifrån. Nordborna har ett hårt skal, precis som kokosnötter. På ytan ser det ut som om att vi skiter i våra medmänniskor. Men när man tar sig igenom skalet – då är man verkligen igenom. Därför har vi lagar mot hatbrott och därför är det relativt lätt att vara homosexuell i Sverige.

Annons

Amerikanerna är som persikor. Skalet är mjukt och medgörligt. Men i mitten finns en stenhård konservativ kärna. Det är därför de inte har lagar mot hatbrott eller homosexuella inte får gifta sig i USA. Det är därför homosexualitet är fult. Det skriver Johan Hilton i boken ”No tears for queers” som handlar om hatbrott mot bögar. Han berättar om en man från Katrineholm som hittas i en brunn med halsen avskuren. Det är straffet för att han gav sitt telefonnummer till en heterosexuell kille. Han är inte ensam om att ha dödats för att han i samhällets ögon har ”fel” sexuell läggning. Matthew Shepard, i Laramie, Wyoming i USA blir lovad skjuts hem av två män. Han körs till ett naturområde, där han misshandlas till döds. Anledning: Han är en homosexuell fjolla.

Det är förskräckligt och borde inte få förekomma – men det är den bittra sanningen. Det är skönt att Johan Hilton vågar visa hur inskränkta många är. Han tar oss till brukssamhället Katrineholm, där det finns tydliga normer om vad som är kvinnligt och manligt. Bögen – den fjolliga mannen – bryter mot normen. Men människorna i den lilla staden tycker att det är okej att vara bög så länge de ”håller sig till sitt” och inte stöter på en heterosexuell man. De borde ställa sig frågan: Vad är skillnaden mellan att en homosexuell man eller kvinna stöter på en heterosexuell och att en heterosexuell man eller kvinna stöter på någon av motsatt kön som definitivt inte är intresserad? Johan Hilton har också varit i Wyoming i USA, där manlighet är det ultimata idealet. En norm som Matthew Shepard stred emot, med sin korta längd, sin taniga kropp och sin sexualitet.

Homosexualitet stör hela samhällsnormen om vad som är kvinnligt och manligt. Varför är ofta kläder, sättet att tala, sexuell läggning eller utseende viktigare än hur vi är? Det är bra att Johan Hilton diskuterar problemet. Han är för det mesta allsidig och saklig, men tyvärr inser han inte att kvinnorna också bygger normen om kvinnligt och manligt. Kvinnor och män från alla samhällsklasser tycker att en homosexuell man är ”fjollig”. Den feministiska korrektheten gör också att många snarare skuldbelägger männen – istället för att visa att kvinnor också bygger upp normer om vad som är kvinnligt och manligt. Vi måste utrota fördomarna och låta folk vara som de vill, så länge de behandlar andra med respekt.

 

Sofie Wiklund

 

Mer läsning

Annons