Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivet i Stackbo sprakar av färger

/

Annons

STACKBO, VALBO, Torsdag klockan 11.00

Sen de var tolv år har de delat allt. Grundskolan. Tonårstankar. Föräldrahem och föräldrar. Att bli vuxen. Och sedan i somras ett 1700-talshus , som de själva rustat. Och livet i ännu högre grad eftersom Maja sen drygt två år är mamma.

I dag är Maja Eklund och Ida Lundgren 22 år. Maja läser till sjuksköterska och Ida är fotograf.

Och de har redan börjat ”kollektivisera” huset och tillvaron i byn Stackbo, som ligger på vägen till Rörberg. Majas pojkvän Michal har flyttat in, och bara husets vindsvåning, två halvtrappor upp i huset, gjorts i ordning till lägenhet ska ytterligare medlemmar få hyra in sig.

För bara nåt år sen var huset ett väderbitet och åtgånget minne från fornstora dar. Medan det i dag är ett hem.

Det viner snö kring knutar och ben, och vi drar upp ytterdörren till det mindre huset, och vips befinner vi oss i en explosion av färger och mönster. Som hämtat ur en saga som kunde heta Alice och Greta och de sju små dvärgarna. Vi drar upp ännu en dörr, drar ett grön- och blåmönstrat draperi åt sidan, och möts av tvåårige Neo, Maja och Ida.

– Hej, kom in, va kallt det är!

”Rusta huset så har ni nånstans att bo”, utmanade Majas mamma Carina tjejerna för nåt år sen och lovade att i gengäld stå för material-, el- och vvs-kostnaderna.

– Vi fick göra precis som vi ville, bara det blev ordentligt gjort, berättar Ida, som är kollektivets mest talföra.

Under rusten bodde Ida, Maja och Neo i ett gårdshus hos Idas föräldrar i Lund, Valbo.

– Vi har kämpat oss hit. När vi började rusta för ett år sen hade vi inga pengar. Inga jobb. Vi körde svarttaxi, samlade skrot och sålde, städade åt folk och hade biltvätt på gården hos mina föräldrar och här i Stackbo, berättar Ida.

– Badrummet har kostat mest, för vi ville verkligen ha ett stort och fint badrum.

Fastigheten består av två hus, ljusgula med gröna knutar. Berättelsen om husets pånyttfödelse och tjejernas arbete vittnar om ett tuff arbete. Här fanns vare sig vatten eller vattenledningar, inte heller el.

– Som vi haft hantverkshjälp för, inflikar Ida.

Däremot fanns det gott om hål i väggar, golv och tak – och flera katthål att bygga igen.

– Från början tänkte vi ha bed and breakfast här, men det blev så fint att vi bestämde oss för att bo här, och har jobbat på allt vi orkat. Så nu är vi trötta och har gått i ide.

Maja, Michal och Neo har ett privat rum en halvtrappa upp från kallhallen sett, medan Ida har sitt rum innanför köket på nedre botten. Halvtrappan upp finns också husets vardagsrum och badrummet med minispots i trätaket, svart plattgolv, jakuzzi, toa med svart sits, och två fönster med utsikt över bäcken, betesmarker och Carinas islandshästar.

– Badrummet ger energi och gör att man orkar med snöskottning och jobb, menar Ida.

Bottenvåningens utrymmen är Ida-influerade med lila golvlister, turkosa trädetaljer, limegrön tapet i köket och lila, cerise och turkos i Idas rum.

”Uppe” hos Neo, Maja och Michal ser det ut som om även rummen gått i ide. Här råder grått, svart och mörka lila och gröna toner, bortsett från Neos tvåvånings Ikea-säng som är köpt på loppis och målats turkos.

Tjejerna har köpt husets alla möbler och husgeråd på loppis, och alla färger är personliga.

– Vi älskar färger, och gillar inte ens o-r-d-e-t stilrent.

Men när de kom på att färger också har nyanser utvecklade de klurigt arbetssätt.

– Vi målade med en färg och i ett rum i taget. Då blev det lättare att välja nästa färg. Vi är jättenöjda med hur allting blev!

Vad hyran är, nu när deras del av överenskommelsen med Majas mamma är fullbordad? 1 500 kronor per person och månad.

I ”avtalet” ingick även att förbereda huset för sin första vår på länge som boningshus.

– Vi har satt massor med tulpanlökar under fönstren. Det kommer att bli jättefint!

Rusten blev också en skola i respekt och tillit.

– Bara vi satte oss ner med färgkartorna och verkligen pratade upptäckte vi att nån av oss faktiskt hade rätt om vissa färger. I alla fall mer rätt än den andra!

Mer läsning

Annons