Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollo med guldkant och kärlek

/

För att Göranssonska stiftelserna ska bidra med pengar till Frälsningsarméns kollo i Rörberg vill man att barnens kollovistelse ska ha guldkant.

– En lätt önskan att leva upp till, säger officerarna och föreståndarna, tillika makarna, Solveig och Benny Grunditz.

De är inne på sin sjätte kollosommar och kallar den verksamhet de byggt upp kärleksfull.

– Vi vill att barnen ska både uppleva och få kärlek här.

Annons

Och visst råder kärlek, av flera slag. Ty elvaåringarna Amanda och Anton har blivit kära; nåt alla på kollot fnissar och myser åt. Särskilt Moa och Wilma som är Antons ett år yngre kusiner.

Amanda, Anton, Moa och Wilma är tillsammans med en handfull andra barn från västra Gästrikland först ut i år. När de åker hem igen kommer en nya grupp barn och så här fortsätter det hela sommarlovet.

Fotograf Jenny och jag hälsar på tredje dagens förmiddag. Solen gassar och sjön och poolen konkurrerar om de badande men poolen vinner, tvållösningen som barnen fått göra egna hjärt- och citronformade tvålar av under förmiddagen puttrar och i köket står kocken Mikaela och steker fiskpinnar.

I år är lägergårdens huvudbyggnad 17 år, men kollo har bedrivits här sen sedan 1920-talet. Det gamla sekelskifteshuset brann dock ner för 20 år sen, och ett nytt byggdes snabbt upp.

Förr i tiden åt barnen upp sig här och fick även andlig näring genom andakt och bön. I dag är det vila från stress – genom att slippa datorer, mobilernas samtalsfunktion och krav – de behöver. Det enda de m-å-s-t-e år att duka av efter måltiderna och bädda sina sängar. Och den andliga omsorgen sker genom kärleksbudskapet i handling.

– Har de spel och musik i sina mobiler, vilka de flesta har, kan vi inte förbjuda användning. I stället får de använda dem under ansvar, säger Solveig.

Frälsningsarmén fick gården 1919, som gåva av grosshandlare Johan Westergren i Gävle och hans hustru Lotten. Paret var barnlöst och önskade att deras sommarhus skulle användas som barnkoloni.

Här finns femton platser, pool, lekhus för pyssel och bordtennis, en egen sjö för fisketurer, en fotbollsplan och en grillplats.

I huvudbyggnaden har samlats kök, matsal, sovrum om tre bäddar och hygienutrymmen.

För gårdens fritidsledare och kock finns en stuga, medan Solveig och Benny som bor här året runt har sitt hem en trappa upp i huvudbyggnaden.

Nya deltagare kommer varje vecka. Både vuxna och barn, för här bedrivs även familjeläger.

– Under familjeveckan får barn och föräldrar umgås nära, utan jobb och scheman för umgänget som vid skilsmässor, berättar Solveig.

Även pensionärer kommer hit för att leva lägerliv!

– Vi fick en förfrågan om en vistelse för pensionärer med behov av vila och gemenskap från Frälsningsarmén i Uppsala och sa ja eftersom vi kunde starta säsongen en vecka tidigare, berättar Benny Grunditz.

Elvaåriga Amanda är här eftersom kompisen Emilia ville att hon skulle följa med. När jag frågar om hon trivs lyser hon upp lite extra.

– Ja-a! Allt är bra här. Jag vill komma tillbaka nästa sommar!

Mer läsning

Annons