Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom igen, Lena!

Lena Sommestad är exakt vad Socialdemokraterna behöver. I henne förenas alla de delar som borde vara basen för det utvecklingsarbete som ligger framför Socialdemokraterna; viljan att utveckla vår gemensamt finansierade välfärd, en insikt om kunskapssamhällets behov och ett genuint engagemanget för en hållbar utveckling. 

Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia, för allmänheten är hon mer känd som miljöminister i Perssons regering. Sommestad har vidare varit chef för Institutet för framtidsstudier och vd för Svensk Fjärrvärme. Att hon just nu bedriver forskning rörande samspelet mellan klimatpolitik och socialpolitik stärker ytterligare tesen om att Sommestad kan bli socialdemokratins frälsning från marginalisering. 

En intelligent s ocialdemokrati kräver en intelligent ledare. Partiet behöver inte ytterligare en av alla dessa individer som levt ett helt liv inom det Socialdemokratiska partiet, som pysslat med Unga Örnar, blivit av med oskulden i SSU och har lång och trogen tjänst inom Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti som främsta merit på sin cv

Lena Sommestad har aldrig varit beroende av det Socialdemokratiska partiet för sin framtid och överlevnad. Men hon är socialdemokrat och hon har varit minister. Hennes oberoende innebär att hon står fri från en partiapparat som havererat, hennes erfarenhet som minister innebär att hon har nog med kunskap kring partikulturen för kunna navigera sig fram och med pondus kunna att piska in de olydiga i leden. 

Socialdemokraterna har, trots intresse för utbildningspolitik, visat sig vara ett på många sätt antiintellektuellt parti. Trots att man utformat ett utbildningsväsende som möjliggjort för arbetarklassens barn att göra klassresan har partiet aldrig riktigt lyckats länka samman industrisamhälle och kunskapssamhälle i sin politik. Detta trots att många familjer gör det varje dag runt köksbordet. 

Den som ska leda Socialdemokratin i ett kunskapssamhälle bör själv ha akademiska meriter. Den som ska vara med om att dra upp riktlinjer för att utveckla det svenska utbildningsväsendet och svensk forskning som utgör grunden för vår konkurrenskraft bör ha egen erfarenhet av just forskning. Lena Sommestad har dessa nödvändiga meriter. Det innebär att hon med trovärdighet kan tala om två av de kanske viktigaste faktorerna för framtida svenska framgångar. 

Socialdemokraterna säger att man nu vill modernisera både parti och politik. Menar man allvar med detta väljer man inte ytterligare en av alla de som gjort Socialdemokraterna till en livsstil och en karriär. Då väljer man någon som Lena Sommestad, som har alla kvalifikationer som krävs för att leda partiet framåt och orientera politiken i en riktning som transformerar Socialdemokraterna till ett modernt arbetareparti med plats för både industriarbetare och professorer. 

Om Socialdemokraterna verkligen har ambitionen att på allvar nu föra en idépolitisk debatt och rekonstruera partiet är Lena Sommestad rätt individ att göra det. En extremt intelligent socialdemokrat som representerar allt det partiet borde vara men ännu inte är. 

Till skillnad från alla de kandidater som nu radas upp i medierna på tämligen lösa grunder är Lena Sommestad obefläckad av det smutsiga maktspel som kommit att bli Socialdemokraternas signum. När Sommestad blickar framåt på sin blogg talar hon om behovet av att förnya partiet i samma andetag som hon poängterar behovet av kontinuitet. Vad Lena Somme-

stad ser framför sig är en folkrörelse, och en sådan kan inte drivas som ett företag enligt henne. I stället för att rekrytera anställda genom kontaktnät och referenser vill Sommestad se en personalpolitik för partiet präglad av en, som hon kallar det, ”systematisk meritvärdering”. 

Lena Sommestad är inget annat än perfekt. 

Så, kom igen Lena.

Vad ska Socialdemokraterna annars göra?