Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kom till Staketgatan och krama om de träd ni vill ha kvar"

På måndag kommer NCC Byggbolag och sågar ner en massa lönnar efter Staketgatan. Detta på uppdrag av kommunen. Det skall byggas busshållplatser på Staketgatan 5-8, på båda sidorna. Denna trädallé har skrivits in som riksintresse och är inte bara berömd och omtalad i Gävle, utan långt utanför vår stad.

Läs också (Plusartikel): Stor del av trädallén på Staketgatan ska huggas ner – boende: "Vi ska krama varsitt träd och så får de såga av våra ben"

Den här byggnationen av busshållplatserna har kommunen och Länsstyrelsen hållit för sig själva. Ingen information har utgått. Inget samråd med husägarna runt omkring. I torsdags förmiddag fick undertecknad, på omvägar, höra att det skulle byggas busshållplatser och att dessa fina träd skulle sågas ner. På måndag kommer NCC och sågar. Efter snabba kontakter med kommunens tjänstemän, chefer och kommunstyrelsens ordförande har jag nu fått en massa handlingar, bland annat Länsstyrelsens beslut, daterat den 16 maj 2016. Med detta beslut fanns information att man kunde överklaga inom tre veckor. I juni 2016 alltså. Ingen information om detta projekt har givits till husägarna och hyresgästerna, som blir berörda. Kommunen har mörkat hela byggprojektet och hållit det hemligt. Det är beklämmande att man kan göra på detta sätt. Så här gör man i diktaturstater, inte i ett demokratiskt land.

Helena Werre, som är chef för Samhällsbyggnad på kommunen, har svarat på mejl att hon "håller med om att informationen varit noll och att det har varit önskvärt att vi hade fått den och hon ber om ursäkt för det som hänt". Den lilla raden med förklaring räcker inte.

Ett överklagande är nu inskickat, tre dagar innan NCC står där med sina motorsågar. Det skulle egentligen ha varit inne i juni förra året.

Frågan är nu om kommunen skall få förstöra denna fina trädallé. I Stockholm fick man behålla almarna i Kungsträdgården, när trädkramarna kom och satte sig i träden. Kan vi Gävlebor göra på samma sätt. Protestera mot nedsågning, som sker på måndag den 25 september.

Alla ni Gävlebor, som tycker vi skall ha denna fina allé kvar - ställ upp på måndag och protestera. Kom till Staketgatan 5-8 och krama om de träd ni vill ha kvar. Visa kommunen att de inte kan mörka sina projekt och köra över oss medborgare hur som helst.

Och varför skall dessa nya busshållplatser byggas och kostar pengar, när det finns 3 hållplatser redan inom 200 meter från denna plats.

NCC börjar nog jobbet kl 07.00, så kom redan då. Medtag plakat och kameror för att dokumentera detta övertramp.

Kenneth Bognesand

I styrelsen för ett av husen på Staketgatan.

Svar direkt:

Idag är av- och påstigningshållplatserna för pendlingstrafiken placerade i olika kvarter, både vid Gävle centrum och vid Västra vägen.

För att göra arbetspendlingen till Gävle attraktivare och tydligare vill vi placera av- och påstigningshållplatserna i anslutning till varandra på samma gata, men också nära stora arbetsplatser så som Lantmäteriet, Konserthuset, Skattehuset och Socialtjänst Gävle.

Placeringen på Staketgatan blev den bästa lösningen för att få ett så litet gångavstånd som möjligt till dessa stora arbetsplatser.

För att få plats med dessa två busshållplatser behöver vägen bli bredare och det medför att elva lönnträd behöver tas ned. Fem träd kommer att återplanteras. Lönnarna som vi planerar att ta ner är planterade på 70-talet. Eftersom lönnarna är en del av Staketgatans allé har dessa ett biologiskt och kulturhistoriskt riksintresse. Den 27 juli 2016 fick Gävle kommun en beviljad dispens från biotopskyddet av Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har i beslutet gjort en avvägning mellan möjligheten att öka attraktiviteten och andelen resande i kollektivtrafiken mot de biologiska och kulturhistoriska värdena som allén längs Staketgatan har. Nedtagning av träden betraktades i dispensen som acceptabel i relation till den samhälleliga vinst som en utvecklad kollektivtrafik erbjuder.

För att genomföra byggnationen av busshållplatserna på Staketgatan krävdes därefter ett beslut i Samhällsbyggnadsnämnden. Det beslutet togs den 14 december 2016 och är en offentlig handling som finns under diarienummer 16SBN279. Ombyggnationen väntas kosta två miljoner kronor.

Sammanfattningsvis anser vi att vi skött denna process enligt gällande lagar och riktlinjer. Vi håller med dig om att de som bor i området borde ha fått information om att vi kommer att bygga två nya busshållplatser. Vi arbetar nu med våra processer gällande bland annat information för att förbättra den vid kommande projekt.

Ärendet kommer att tas upp på Samhällsbyggnadsnämndens ordförandeberedning den 4 oktober. Fram till dess avvaktar vi med genomförandet.

Helena Werre

Trafik- och tillståndschef, Samhällsbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare