Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kömiljarden är framgångsrik Allianspolitik

Annons

Svar till Karl Gustaf Skoog: "Svek mot väljarna att säga att kömiljarden tog bort köer"

Innan kömiljarden brottades vården i Sverige med långa köer. Patienter fick vänta åratal för att komma till vården. Man gjorde satsningar redan då genom att ge statsbidrag till de landsting som hade längst köer. Detta var inte framgångsrikt eftersom man inte kom åt problemet med långa vårdköer. När Alliansregeringen tillträdde 2006 så vände man på logiken och betalade statsbidrag till de landsting som hade korta köer och helt plötsligt så minskade köerna. Faktiskt var Landstinget Gävleborg ett föredöme, man hade innan kömiljarden längst köer i landet och efter ett par år så var man bland de bästa i landet.

Vad sedan respektive landsting använde sina kömiljardpengar till vet vi inte, i Gävleborg så skulle man kunna tro att de gick till USA-resor och dylikt, men det får Karl-Gustafs partikamrater svara på.

När sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 och man avskaffade kömlijarden så växte köerna igen. Nu kan vi återigen se att Gävleborg tyvärr är bland de sämsta regionerna när det gäller tillgänglighet.

Så fakta kvarstår, Karl-Gustaf, kömiljarden var mycket framgångsrik och lyckosam satsning av Alliansen. Nu har vi återigen fått en ny statsbudget med Allianspolitik där vi gör historiskt stora satsningar på sjukvården där kömiljarden återinförs men nu dubbelt så stor. Nu är det upp till majoriteten i regionen att se till att vi får tal del av dess miljarder och det kan endast göras genom att köerna kortas ned.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons