Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer jag och min bror att dela på arvet?

Annons

Jag och min halvbror har växt upp tillsammans med min mamma och pappa. Vi har samma mamma, men inte pappa. Min pappa har varit som en pappa för min halvbror och han har alltid sett honom som sin son och han har aldrig gjort någon skillnad på oss båda. Min halvbror var bara ett år gammal när vår mamma träffade pappa. Jag undrar om jag och min halvbror kommer att dela på arvet efter både mamma och pappa eller om min pappa måste göra något för att min halvbror skall ärva honom. Min önskan är att jag och min bror ska ärva lika.

Bröder

Svar

Vad jag förstår av din fråga så har inte din pappa adopterat din halvbror. Det betyder att han inte har någon arvsrätt efter honom. Om din pappa vill att din halvbror ska ärva honom måste han skriva ett testamente.

En annan sak är om er mamma avlider först så har din halvbror rätt att erhålla sitt arv direkt efter henne, eftersom han är ett så kallat särkullbarn. Han kan dock avstå sitt arv till din pappa och erhålla sitt morsarv när han går bort.

Jag tycker att dina föräldrar bör kontakta sakkunnig för en genomgång av situationen och vad de behöver göra för att du och din halvbror ska erhålla lika mycket arv efter dem.

Hans-Olof Hedbom

Advokatbolaget Norman Fagersand

Mer läsning

Annons