Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer turisterna hit för att se en gammal läktare?

Debatten om Strömvallens gamla stenläktare tycks aldrig ta slut. Munhuggningen mellan journalisterna Bodil Juggas, som vill bevara läktaren, och Stisse Åberg, som vill riva läktaren, verkar aldrig ta slut. Det hela börjar likna en cirkus. Jag ska direkt erkänna att jag inte sitter på all information om det nya moderna arenabygget som är på gång. Jag vet förmodligen färre detaljer än vad jag egentligen tror. Men! För att diskutera en fråga måste man ha goda argument.

Stisse och alla förespråkare för en ny arena har goda argument. En ny arena skulle förstärka utvecklingen av fotbollen i Gävle, skulle förbättra publiksiffrorna för Gefle IF och i sin tur förstärka föreningens ekonomi.

En ny arena skulle dessutom göra det behagligare för de fotbollsintresserade. Sedan måste man också inse att en ny arena inte bara skulle innebära en utveckling för själva fotbollen utan även för staden Gävle.

Med det nya hotellet som är planerat intill ”nya Strömvallen” utvecklas möjligheterna till en ny sorts turism i Gävle. Då kan man fråga sig för vad ”läktarkramarna” har för motargument.

Inte heller här sitter jag på all fakta och med alla argument men jag har redan hört så löjliga argument att jag varit tvungen att tvivla på om det verkligen var seriöst menat. Att Strömvallens gamla läktare råkar vara den enda (förutom Stockholms stadion) gjord av sten på gammalt vis. Visst är det fint med en gammal läktare men vad är egentligen meningen med att bevara något fallfärdigt, och så onödigt som en gammal tom läktare?

Jag måste fråga Bodil Juggas och alla andra läktarkramare vad de egentligen vill med ett bevarande. Är det så att det vecka ut och vecka in ska rulla in en buss på Strömvallens parkering med nyfikna utländska, eller svenska för den delen, turister som engagerat springer runt och fotograferar den gamla stenläktaren. Kommer turisterna att springa omkring och vara lyriska i veckor efteråt för att ha sett en, ursäkta mig anrika Strömvallen, gammal stenklump i Gävle. Jag tror inte det.

Att sedan vilja bli kulturhuvudstad men ignorera något så viktigt som världens största sport, det är mycket märkligt. En läktare på en fotbollsarena fyller ett syfte – att ge publiken på arenan en möjlighet att följa laget som spelar.

Går det att göras bättre än på en fallfärdig stenklump från tidigt 1900-tal, ja då måste det göras.

Jag är nu rädd att de styrande i denna fråga ska följa citatet ”har vi tur så kan utvecklingen nog gå bakåt”. Citatet kommer från Gustav Svensson i tv-serien ”Svensson Svensson” och alla som sett den serien vet hur Gustav Svensson tänker. Jag tror att läktarkramarna är precis likadana.

Jag har bara en sak att säga: Våga modernisera!

Fotboll är kultur

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel