Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer vuxna att ta våra jobb?

/

Dagarna går fort, snart är det juni månad och många liksom jag tar studenten. Samtals­ämnet bland ungdomarna idag är rätt enkelt att lista ut

Annons

Funderingarna om livet efter tiden vid skolbänken är många. Det finns nog bättre kalenderår att ta studenten än detta år. Lågkonjunkturen har börjat på allvar och den situation som råder på arbetsmarknaden är nog inte vad som står på önskelistan hos en nybliven student.

Att människor blir varslade i stora mängder står på varje löpsedel runt om i landet. Vart ska alla ta vägen? Hur ska alla kunna försörja sina familjer? Och sist men inte minst, den stora frågan, kommer alla vuxna att ta våra sommarjobb ifrån oss? Alla vuxna har ju betydligt mer erfarenhet än vad vi ungdomar har.  Om nu företagen accepterar att ta emot vuxna i stället för ungdomar, så blir jag genast lite nyfiken på vad timlönen kommer att ligga på? Kommer 48-åriga Roger Andersson, före detta industriarbetare på Volvo att acceptera 55 kronor i timmen för att sälja glass på någon strand?  Antingen är det jag som är allmänt korkad och drömmer mig bort från verkligheten eller så kan det bli så att drömmen blir verklighet inom några år, beroende på hur lång denna lågkonjunktur blir. Jag hoppas verkligen inte att min mardröm går i uppfyllelse utan att vi ungdomar får sommar-jobba som vi alltid har gjort.

De ständiga frågorna som man aldrig har haft något svar på någonsin. Vad vill du bli när du blir stor? Vad ska du göra till sommaren när du slutar skolan? Jag har inget svar på dessa frågor, och inte många andra heller skulle jag misstänka. Det är omöjligt att veta det när man bara är 19 år och inte ens kan stava till l-å-g-k-å-n-j-e-k-t-u-r. Många tar ett eller flera sabbatsår från studier, antingen för att man inte vet vad man vill bli eller för att fylla den tomma plånboken efter studentfesterna.

Många vuxna vet inte ens vad de vill bli när de är 40 år gamla, hur ska vi då kunna veta? En hel del börjar studera när de är runt 30-årsåldern, och medelåldern ligger nog ungefär där på högskolan idag. Jag känner inte ett dugg för att sitta vid skolbänken i tre år till och ruttna. Glöm det.
Jag tror att det är meningen att man ska arbeta på lite olika jobb efter studenten så man verkligen får känna hur det är på olika arbetsplatser.

Nu är det februari och endast fyra månader kvar till dörrarna öppnas till det nya livet.  Och kom ihåg, vi kan inte bestämma framtiden, bara hålla möjligheter öppna för den. Lycka till!

Mer läsning

Annons