Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommission bör granska Lindberg”

Annons

I dag, fredag, faller domen mot den förre polischefen Göran Lindberg, som riskerar åtta års fängelse för fyra våldtäkter, varav en grov, tio fall av kopplerier och flera fall av sexköp.

Nu kräver två ledamöter i polisstyrelsen i Uppsala att en sanningskommission ska upprättas, för att granska om Lindberg begick brott redan under sin tid som länspolismästare i Uppsala, mellan åren 1997 och 2006.

– Det vore rimligt att låta en juridiskt kunnig person, en domare eller en länspolismästare kanske, gå igenom hela polisutredningen. Det här är ett så extremt fall, säger Staffan Yngve (S) till Upsala Nya Tidning.

Enligt åklagaren Håkan Roswall har två kvinnor berättat att de har haft Göran Lindberg som sexkund under hans tid som länspolismästare. Men de sexköpen har inte utretts vidare, eftersom de ligger så långt tillbaka i tiden att brotten i sådana fall är preskriberade, skriver UNT.

– Han var här i Uppsala länge. Det är inte bra för våra poliser, och inte bra för oss, om det finns något som hemlighålls, säger Elsie Ländin (M).

Mer läsning

Annons