Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala vd:n Björn Ryd arbetsbefriad efter Arbetarbladets granskning – bolaget har festat upp hundratusentals kronor: "Det värsta jag sett"

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

Björn Ryd som är vd för det kommunala bolaget Svenska kommun försäkrings AB har blivit arbetsbefriad.
Detta efter att Arbetarbladet avslöjat att bolagets vd och kundansvarige under flera år regelbundet druckit och bjudit på stora mängder alkohol och lyxiga middagar. Och låtit skattebetalarna stå för kalaset.

Arbetarbladet har granskat det kommunala försäkringsbolaget Svenska kommun försäkrings AB som ägs av flera kommuner och där Gävle kommun är en av huvudägarna. Det rör sig om en pågående granskning.

Klicka här för attkomma till granskningen.

Under flera månaders tid har vi gått igenom över 5 000 sidor med bokföring från bolaget från 2012 och fram till sommaren 2016. Vi har granskat företagets konton för representation, resor och konferenser.

Kvitto för kvitto. Faktura för faktura, uppdagade sig en bild av ett bolag där företagskorten används flitigt. Där bolagets vd och kundansvarige regelbundet dricker och bjuder på stora mängder alkohol på företagets, och därmed skattebetalarnas, bekostnad.

Vi kan avslöja ett företag som gång på gång brutit mot sin egen representationspolicy. Som druckit sprit, vin och öl och bjudit på lyxiga middagar för hundratusentals kronor.

Under onsdagen intervjuade Arbetarbladet Åsa Wiklund Lång (S) som är styrelseordförande för bolaget och visade alla kvitton för mat och alkohol som vd:n och kundansvarige har köpt för företagets pengar.

– Det här är det värsta jag har sett under mina tolv år i politiken, sa hon då.

Kort efter Arbetarbladets intervju med henne är Björn Ryds namn borta från företagets hemsida.

Istället för Björn Ryd har Karl-Ove Andersson gått in som tillförordnad vd. Han har tidigare suttit i styrelsen för bolaget som sakkunnig om försäkringar.

Under söndagseftermiddagen gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att vd:n arbetsbefriats. I pressmeddelandet skriver bolaget "med anledning av uppgifter som kommit till styrelsens kännedom har man under fredagen fattat beslut om att snarast tillsätta en extern oberoende revision för att reda ut eventuella felaktigheter."

– En egen granskning är helt nödvändig för att kunna bena ut vad som hänt och kunna fatta ytterligare beslut framöver, säger styrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång i pressmeddelandet.

TV: Så reagerar vd och ordförande på avslöjandet om festerna på skattebetalarnas bekostnad

Fakta om bolaget

Svenska kommunförsäkrings AB är ett försäkringsbolag för kommuner som ägs gemensamt av flera kommuner.. Gävle kommun och Sundsvalls kommun är de två största ägarna av bolaget.

Följande kommuner är delägare (med procentuell ägarandel inom parantes):

Gävle kommun – 7 520 aktier (26,9)

Sundsvalls kommun – 7 520 aktier (26,9)

Kiruna kommun – 862 aktier (3,1)

Uppsala kommun – 1 524 aktier (5,4)

Piteå kommun – 820 aktier (3,0)

Trollhättans Stad – 870 aktier (3,1)

Helsingborgs Stad – 1 774 aktier (6,3)

Trondheim kommune – 4 800 aktier (17,1)

Örnsköldsviks kommun – 786 aktier (2,8)

Umeå kommun – 1 524 aktier (5,4)

Det är inte första gången kommunala bolag festar för mycket - här är fler avslöjanden:

Kommunchefer gjorde en glad kväll med skattemedel - med öl och hockey

Sandviken Energi tvingas säga upp logen efter ölfesten

30 möten med alkohol – bolaget betalade

Sandviken Energis vd får sparken efter avslöjanden