Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet Per-Johan Emtell vann SM i brädspel

Vid nyår slutar Per-Johan Emtell som kommunalråd och kan anta nya utmaningar.
Han har redan tjuvstartat genom att vinna SM i brädspel.

Per-Johan Emtell lärde sig att spela svenskt brädspel av sin pappa när han var i femårsåldern och har sedan dess lärt upp både hustru, barn och barnbarn.

Spelet, som så många kanske inte känner till, spelas på en spelplan som ser ut som Backgammon, men reglerna skiljer sig åt.

För en oinvigd är det rätt obegripligt till en början.

Man kan både vinna genom att göra den andra till "jan", genom att få till ett "vackert spel" eller genom att göra "hemgång".

Uttryck som "huken", "munk", "ettor-all" och "sinka-dus" ger en fingervisning om att spelet fanns redan på vikingatiden.

– Det är så inte kul första gången man spelar, men när man förstått spelets finesser blir man fast, säger Per-Johan.

I Stockholm finns föreningen Vasamuseets Brädspelsvänner som varje år ordnar olika tävlingar, däribland SM.

Per-Johan har tidigare tagit flera fina priser, bland annat två SM-silver och tre brons.

– Det är så snöpligt att komma tvåa. Så det här känns mycket bra, säger Per-Johan och visar förstapriset som är en liten men tung replika av en av Vasaskeppets kanoner.

Efter tolv år i politiken, varav de senaste fyra åren som Miljöpartiets kommunalråd i Sandviken, kan han snart ägna sig åt andra saker.

Brädspel såklart, men det finns andra roliga saker också; odla äppelträd, sköta om en släktgård i Järvsö och sjunga i kör.

Och i framtida brädspelstävlingar kan han få konkurrens från familjen. Barnbarnet Dante är redan en skicklig spelare och dottern och hennes man har pratat om att ställa upp i SM nästa år.

– Det vore jättekul om hon vinner, säger Per-Johan Emtell.