Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt slöseri riskerar bli resultatet

Annons

2014 köpte Gävle kommun den gamla Läkerol-tomten för 53 miljoner kronor genom det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. 700 lägenheter skulle byggas.

Men det var då.

Nu ska den dock förmodligen säljas, till företaget Magnolia vad det verkar, trots att planeringen för byggandet av de 700 lägenheterna redan är i gång.

Idag är 70 procent av alla hyreslägenheter i Gävle Gavlegårdarnas och det kommunala bostadsbolaget, etablerat redan 1917, äger och förvaltar runt 15 000 lägenheter. I dag bor enligt Gavlegårdarna nästan var tredje invånare i kommunen hos dem.

Vad som är viktigt, är att det i Gävle finns ett varierat bostadsbestånd med såväl billiga hyresrätter, möjlighet att köpa tomt för att bygga sin egen villa, bostadsrätter och ägarlägenheter.

I de områden som etableras i Gävle, är det avgörande att det inte bara byggs med resursstarka medborgare för ögonen. En stad tjänar inte på att genom sin planering av bostäder bygga fast och cementera bostadssegregationen. Att Gavlegårdarna underförstått inte är den som ska bygga i attraktiva lägen, att döma av Källgren-Sawelas uttalanden, är inte en samhällsnyttig linje politiskt. Att Moderaterna ser på det kommunala bostadsbolaget och de som hyr sitt boende av dem på det viset, är däremot inte konstigt.

Att Moderatstyrda Gävle nu vill gå in och sälja av Läkerol-området är inte alls särskilt konstigt. Att sälja av företag och annat vi äger gemensamt är en ideologisk linje Moderaterna alltid driver, vilket tyvärr också lett till förlorade skattepengar.

Ska Läkerol-området säljas, måste det finnas en garanti för att du och jag som betalar skatt inte förlorar pengar på grund av att Moderaterna vill sälja av gemensam egendom av ideologiska skäl.

En försäljning till något annat än marknadsvärde kan därför inte komma ifråga, vilket vida får förmodas överstiga de 53 miljoner kommunen betalade för området 2014, givet prisutvecklingen i Gävle.

Eftersom avtal redan skrivits med företag för utredning av området, innebär detta att resursslöseriet riskerar bli ett faktum om avtalet måste lösas ut. Det får under inga som helst omständigheter ske.

Det måste också finnas garantier för att Läkerol-området inte blir till ett rikemansgetto.

För etableringen av sådana i städer, är precis lika skadligt, som att låta miljonprogram förfalla.