Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunarkitektenvill bevara de gamlatjänstebostäderna

De gamla tjänstebostäderna på Tallmon ska skyddas för framtiden.


– De är väldigt bra exempel på oförvanskade 50-talsbyggnader, något som är sällsynt i Älvkarleby kommun, säger kommunarkitekt Sofia Åberg.

De tre 50-talshusen uppfördes 1954 som tjänstebostäder för anställda på Kronikerhemmet – i dag Tallmons vårdhem.

I huset längst norrut bodde biträden och undersköterskor. I mitten bodde vaktmästarna och i tredje huset bodde sjuksköterskor. De anställda hyrde varsitt rum med egen toalett och kokvrå.

Byggnaderna ser likadan ut i färg och fasad som de gjorde vid uppförandet. För att ge dessa ett extra skydd mot att förvanskas vill kommunarkitekt Sofia Åberg att de ska omfattas av varsamhetsbestämmelser.

Det innebär att fastighetsägarna måste beakta byggnaders särdrag och kulturhistoriska värde. kommunarkitekt Sofia Åberg vill ge dem varsamhetsbestämmelser.

– Vi vill skydda fasaden, färgen, putsmaterialet och takvinkeln. Sen vill vi att de ska ligga så öppna som de gör i dag, berättar Sofia Åberg.

Även miljön runt husen ska skyddas – vilket innebär att husägaren inte får bygga friggebodar, garage eller andra byggnader på tomten. I stället finns det en byggrätt för mindre byggnader närmast skogen.

I går sa nämnden ja till detaljplaneförslaget över Tallmon. Nu ska förslaget ut på samråd där berörda sakägare och myndigheter får säga sitt.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om att sälja de tre husen. I dag är ett uthyrt och de andra två står tomma.

Nämnden fick i uppdrag att ta fram ett detaljplan så tomterna ska kunna styckas av.

Tidigast våren 2009 kan planen antas av kommunfullmäktige.