Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen anklagar Vänsterpartiet och Ung Vänster för skadegörelse av Sandvikens nyrenoverade centrum

Klistermärken och större affischer, från Ung Vänster, har under hösten täckt allt från utemöbler till lyktstolpar i hela centrala Sandviken. Sandvikens kommun, som lagt stora pengar på att renovera centrum, anklagar nu Vänsterpartiet och deras ungdomsförbund för nedskräpning och skadegörelse.

Annons

Affischer från Ung Vänster, Jansasparken, Sandviken.

Det är i ett öppet brev till Vänsterpartiet och Ung Vänster som Sandvikens kommun, genom Styrgruppen Plussa Centrum, anklagar och även kritiserar partiet och ungdomsförbundet.

"Det är därför med sorg vi upplever att Vänsterpartiet tillsammans med sitt ungdomsförbund Ung Vänster inte verkar dela visionen utan istället använder nedskräpning/skadegörelse i form av klisterplakat i offentliga parker och miljöer för att synliggöra sig själva", skriver kommunen i det öppna brevet till Vänspartiet och Ung Vänster.

LÄS ÄVEN: Högerextrem propaganda på Murgårdsskolan – "Man blir såklart förskräckt"

Det öppna brevet som ska ha skickats från Styrgruppen för Plussa Centrum till Vänsterpartiet och Ung Vänster.

Ung Vänster i Sandviken, ansvariga för utdelning av affischer och klistermärken, håller delvis med kritiken. De tycker dock att den är något hård.

– Ung Vänster kan inte göra så mycket åt vad enstaka medlemmar väljer att göra. Men vi uppmanar inte till uppsättning. Det är olagligt att sätta upp på elskåp, men vi ser det inte som nedskräpning. Det är det däremot när folk river ned och skräpar ned, säger Ayysha Badra, ordförande, Ung Vänster Sandviken.

LÄS OCKSÅ: Moderaterna städar efter sig

Hon upplever dock att kommunen varit allt för snabba att döma när de först pekade ut Vänsterpartiet Sandviken som ansvariga för den otillåtna affischeringen. Detta har skapat onödigt mycket intern uppståndelse kring nedskräpningen, menar Ayysha Badra.

– Jag tycker att det var väldigt fel av kommunen att säga till partiet. De har absolut inget med oss att göra på det sättet, säger hon.

Klistermärke från Ung Vänster, Köpmangatan, Sandviken.

Vänsterpartiet tar avstånd från skadegörelsen och skriver, i sitt svar på kommunens öppna brev, att de beklagar nedskräpningen av centrum. De tillägger att de inte har något inflytande över Ung Vänster och att det är ungdomsförbundet som enhälligt hålls ansvariga för den otillåtna affischeringen i centrum.

LÄS ÄVEN: Anders rasar över nazistpropagandan

Ung Vänster tar i sin tur på sig det fulla ansvaret, samtidigt som Sandvikens kommun arbetar för att få bort den otillåtna affischeringen.

– Det är endast vi som delat ut affischer och klisermärken - som på nationaldagen. Vi står för affischering på anvisad plats, men att det sätts på elskåp är olagligt och inget vi står bakom. Tyvärr är det svårt att göra någonting åt, säger Ayysha Badra.

Affischer från Ung Vänster, Stadsparken, Sandviken.

Klistermärke från Ung Vänster, Köpmangatan, Sandviken.

Annons