Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen föreslår kompromiss om Strömvallen

Kommunen föreslår nu en kompromiss om Strömvallen. Den gamla läktaren kan bevaras men samtidigt göras modern med restaurang och loger, anser man.
Dessutom föreslår kommunen en arkitekttävling för att hitta de mest kreativa lösningarna.

Kommunens programförslag, som i onsdags gick ut på öppet samråd till 28 januari, innehåller som Arbetarbladet tidigare berättat tre olika alternativ. Det första är ett nollalternativ och sedan finns två utbyggnadsalternativ. Det ena är att bygga ut Strömvallen som finansiären Fast Partner och Gefle IF vill med en helt ny arena, hotell och en ny kongressanläggning som sitter ihop med Konserthuset. Det andra är att Strömvallen byggs ut, men att den gamla läktaren bevaras.

Men båda utbyggnadsförslagen har sina nackdelar.

Fast Partners alternativ strider mor riksintresset och ett högt hotell ”kommer i konflikt med Villastadens småskalighet”, konstaterar kommunen. Det andra alternativet är inte heller bra, eftersom det bara ger mellan 5 000 och 6 000 platser på den nya arenan. Intresset för att bygga skulle dessutom vara mindre, enligt kommunens åtta tjänstemän starka arbetsgrupp.

I stället föreslås att de två förslagen slås ihop till någon sorts kompromiss. Den innebär att den gamla läktaren bevaras, men eventuellt utvecklas med inglasning, restaurang, loger och utrymme för medierna. I så fall kan man mot norr bygga en högre och bredare läktare.

Ett mindre och lägre hotell kan byggas utmed de nya läktarnas baksida eller mellan fotbollsarenan och Silvanum och en kongresslokal kan fogas som en tillbyggnad på Konserthuset om utformningen blir rätt. En förbindelse under jord mellan Konserthuset och arenan tror man är möjlig utan att påverkan på å-rummet blir för stor.

Arbetsgruppen förordar dessutom en arkitekttävling för att driva processen vidare. Det tror man ger flest kreativa lösningar som samtidigt är realistiska.

Anders Svensson på Fast Partner tycker att det är för tidigt att kommentera kommunens nya kompromissförslag. Fast Partner har tidigare sagt att projektet inte blir av om inte den gamla läktaren får rivas.

Alla de olika alternativen finns presenterade på kommunens hemsida. Där finns också länsstyrelsens utredning om Strömvallens gamla stenläktare och en brandskyddsutredning som går igenom hur läktaren skulle behöva förändras för att bli brandsäker.