Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har noll koll på pengarna

Gävle kommuns miljoner till barnsatsningen En bra start går rakt in i Brynäs IF:s kassa.
Det gör det svårt för Gävleborna att få svar på hur deras skattepengar används.

Ett år med barnsatsningen En bra start har gått. Men trots att det handlar om miljontals skattekronor som Gävle kommun pumpar in i Brynäs IF har återkopplingen till politikerna varit knapphändig.

Först nu i höst har Brynäs kommit med en första ekonomisk rapport. Den togs fram sedan Sverigedemokraternas Richard Carlsson ställde en fråga till kommunalrådet Jörgen Edsvik, (S), om hur pengarna i En bra start hade använts.

Jörgen Edsvik visste inte det. Han bad Brynäs IF om en redovisning.

Läs mer: Skattepengar till barnen äts upp av Brynäs löner

Men inte heller Brynäs hade någon större koll på hur kommunens pengar egentligen hade fördelats. Alla kommunens pengar går in i Brynäs totala ekonomi. En bra start-miljonerna särskiljs inte.

– Det är en utmaning när man ska bryta ner siffrorna, vad kostar En bra start och vad kostar Brynäs? säger Johan Stark, klubbdirektör på Brynäs IF.

– Svårast är det att bryta ner personalkostnaderna. Känslan är att 800 000 kronor som jag tror det var i redovisningen inte är i närheten av vad det egentligen kostar oss.

Klubben fick helt enkelt räkna bakåt och kolla vilka aktiviteter de haft för barnen, uppskatta tidsåtgång, materialkostnad och personal. Och så dela det på tre.

Detta eftersom Brynäs inte bara får pengar från Gävle kommun till En bra start. De har två huvudpartners till, Bauer och Länsförsäkringar, som går in med fyra miljoner kronor var.

Och så vips. En ekonomisk sammanställning.

Men inte ens Jörgen Edsvik är nöjd med resultatet.

– Det här är ett första försök och det kan ju se lite märkligt ut, säger han.

Läs mer: Barnens pengar går till Brynäs tröjor

Om S är lite missnöjda så är oppositionen rasande.

Nu kräver man de fullständiga siffrorna på bordet.

– Det får inte se ut så här. Vi har ett fullmäktigebeslut på att projekt som En bra start ska redovisas på precis samma sätt som kommunens delårsrapporter, säger Inger Källgren Sawela, (M), kommunalråd i opposition.

Hon får medhåll av de andra allianspartierna och av SD.

– Vår insyn är för dålig. Och jag oroar mig faktiskt för att inte heller S, MP och V har den insyn som de borde ha. Det är väldigt mycket pengar och det är fler föreningar som skulle vilja ta del av dem så jag förväntar mig bättre redovisningar framöver, säger Richard Carlsson, (SD).

Läs mer: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs

Men trots att Jörgen Edsvik inte vet exakt hur Gävle kommuns 2,5 miljoner kronor till En bra start används går han i alla fall i god för att pengarna går dit de ska.

– Vi förväntar oss och vi vet också att inte en enda krona går in till själva elitverksamheten i Brynäs, säger han.

Men enligt Johan Stark är En bra starts sponsorer också sponsorer till Brynäs IF. Det finns ingen åtskillnad mellan de två.

– Jag tycker att det är viktigt att säga att huvudpartners också är med och stöttar Brynäs sportsliga verksamhet. Det är ju både och. Det ska man vara tydlig med i debatten att ett starkt Brynäs är katalysatorn för att driva arbetet inom En bra start. Så är affärsidén, är man huvudpartner med oss då går man all in, säger han.

Jörgen Edsvik tycker att er redovisning av pengarna inom En bra start är lite märklig, vad säger du om det?

– Det kan ju jag tycka är lite märkligt då. I och med att Gävle kommun är en avtalspart med oss, de har tjänstemän som sitter med i styrgruppen för En bra start, vill man ha ett bra svar på hur En bra start fungerar så kan man bara prata med de tjänstemännen.

Läs också: Här svarar Brynäs på Arbetarbladets granskning