Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger nej till Samkraft

Det omdiskuterade mångmiljonköpet av Samkraft blir inte av. Beslutet från fullmäktige har överklagats till domstol och det tidskänsliga köpet stoppas.

Att häva köpet beslutade Stadshus AB i ett möte på måndagen. När kommunfullmäktiges beslut om köpet överklagades så innebar det att beslutet inte vinner laga kraft, vilket var ett villkor för att Stadshus AB ska godkänna köpet. Vad som händer med Samkraft nu är inte klart.

– Affären är ganska tidskritisk, i och med att banker och andra vill ha ut sina pengar, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd, och fortsätter.

– Det gör att Samkraft inte har så många alternativ, det är deras fråga. Endera får de loss mer borgen eller så måste de börja effektuera en konkurs istället.

Om Samkraft går i konkurs så utlöses Gävle kommuns borgensåtagande och det blir en förlustaffär för kommunen och alla andra delägare.

Det är nu upp till förvaltningsrätten att pröva frågan, men hur lång tid det kan ta är inte klart. Överklagan har skett i första hand på grunden för att alla ledamöter inte ska ha haft tillgång till alla handlingar i beslutet. I andra hand har personen yrkat att få utveckla sin talan i sak, om bland annat kommunens engagemang i affärsverksamheter.

– Jag tror inte att det kommer vinna rättens gynnande, men det spelar ingen roll, den respekten måste man ha för demokratin, att vi stoppar ärendet, säger Jörgen Edsvik.

På frågan om att i stället köpa inkråmet från Samkrafts konkursbo menar Jörgen Edsvik att det är en möjlighet, men en helt annan fråga för kommunfullmäktige att besluta om.

Helene Åkerlind (Fp), närvarade även hon vid mötet. Hon framhåller att hon hoppas att Samkraft har andra intresserade köpare.

– Om det är så att Samkraft inte varit aktiv och har några andra köpare än oss, då är det beklagligt för då gör vi en konkurs i kommunen, då får vi betala, säger Helene Åkerlind.

På tisdagen kommer Samkraft att ha ett extrainsatt möte. Styrelseordförande Mikael Clemens avböjer att kommentera innan dess.

– Vi kommer ha kontakt med aktieägare, långivare, eventuella spekulanter. Jag vill gärna prata med styrelsen om vad vi ska göra, säger Mikael Clemens.

LÄS OCKSÅ:

Gävle köper vindkraftverk av Samkraft

Det betyder siffrorna som politikerna bråkar om