Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger upp avtalet med Gefle seniorservice

Gävle kommun säger upp avtalet med det omskrivna hemtjänstbolaget Gefle seniorservice. Totalt berörs 80 äldre.

Gävle kommun kallade till en presskonferens på måndagsmorgonen. Där meddelade man att kommunen säger upp avtalet med Gefle Seniorservice. Uppsägningstiden är sex månader. Totalt berörs 80 äldre.

I Arbetarbladets artiklar om företaget har det kommit fram uppgifter om oklara arbetstider för de anställda, ansvariga som misstänks ha försökt eftersöka källor och att känsliga uppgifter från patientjournaler lagts ut i en facebookgrupp. Något som ledde till en polisanmälan från kommunen.

Gefle Seniorservice har även stått under utredning av en extern revisionsbyrå sedan kommunen försökt ta reda på om hemtjänstföretaget fuskat med tidrapporteringen. Men i utredningen hittades inga fel hos Gefle Seniorservice – däremot fann man stora brister i kommunens uppföljningssystem.

Tord Fredriksen (V) säger att det är de samlade uppgifterna som kommit fram sedan i våras som gör att kommunen väljer att säga upp avtalet. Uppsägningen gäller från och med måndagen.

– Bakgrunden är att det finns en politisk enighet om att vi inte längre har något förtroende för Gefle Seniorservice, säger han.

Det ska ha varit ett gemnsamt beslut mellan förvaltningen och Gefle Seniorservice att bryta avtalet.

Enligt Anders Jansson (M) finns det nu en rad tänkbara scenrier för vad som kan hända när avtalet går ut om sex månader.

– Strävan ska vara att kunderna kan vara kvar i Gefle Seniorservice tills det bildas ett nytt företag och att personalen stannar kvar. För det här rör sig om hemtjänst och då är det väldigt viktigt att man har en god relation och att man känner sin personal, säger Anders Jansson.

Om det bildas ett nytt bolag måste den nuvarande ledningen bytas ut.

– Vårt absoluta krav är att det ska vara en ny ledning, säger Anders Jansson.

Ett annat alternativ är att kommunen tar över de 80 kunderna. Men det är inget som Anders Jansson ser som ett förstahandsalternativ.

– Vi hoppas framförallt på att man kan göra en vettig nystart utav Gefle Seniorservice under ny ledning och annat namn – men att personalen är kvar, som gjort ett jättebra jobb, säger han.

Gefle Senorservice har inte varit valbara sedan granskningen inleddes i början av sommaren. Men under uppsägningstiden ska det gå att välja dem. Enligt Anders Jansson beror det på att man vill undvika att företaget ska gå i konkurs och att kunderna ska få ha kvar sin personal. Han säger också att kundnöjdheten är god.

– Det är ingenting som sticker ut – snarare positivt i sådana fall. Det är ledningen som vi inte har förtroende för, säger Anders Jansson.

David Frost, vd för Gefle Seniorservice, bekräftar att det är ett gemensamt beslut att bryta avtalet. Enligt honom är det en konsekvens av mediernas rapportering.

Han säger också att det är uppenbart att det varit en dålig dialog mellan ledning och anställda. Nu hoppas han på att företaget ska få en omstart för att få lugn och ro för de nuvarande anställda.

LÄS MER:

Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle – "Vi jagar timmar som om vi vore timanställda"

Gefle Seniorservice misstänks ha försökt efterforska källor – "Det är anmärkningsvärt"

"Flytande arbetstider" på kritiserade hemtjänstföretaget i Gävle – "En liten klick är missnöjda"

Hemtjänstföretag i Gävle lade patientjournaler på Facebook – "Vi ser allvarligt på det här"

Gävle kommuns granskning av Gefle seniorservice visar på stora brister – hos kommunen