Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ska behandla alla företag lika

Företrädare för Gävle kommun har under lång tid haft stora problem i sina relationer med näringslivet och det här gäller såväl på den styrande majoritetens (s)ida som av ledande tjänstemän. Det här har getts uttryck för på olika sätt genom åren. Dels genom de näringslivsundersökningar och rankningar som sker från olika organisationer men framförallt mer handgripligt genom att företagen helt enkelt lämnar Gävle kommun.

Det är också därför företagsklimatet är ett allmänintresse. Företagen klarar sig alltid – de kan välja att flytta från regionen eller att inte flytta hit så det är av yttersta vikt för att hålla nere arbetslösheten att vi har ett dynamiskt och växande näringsliv med ett upplevt gott företagsklimat.

Vi konstaterar att vi skriver en debattartikel som politiker i Gävle kommun och ställer frågor om varför inte Gävle kommun som finansiär har upphandlat ljus och ljud till Sommarkvällarna. Den borde då självklart besvaras av en politiker från majoriteten och inte av en tjänsteman.

En tjänsteman i Gävle kommun ska självklart vara opolitisk och utifrån ett strikt egenintresse borde det ligga i varje anställds intresse av att ha goda relationer med alla politiker, inte minst sett utifrån det faktum att i det senaste valet vann oppositionen valet i avlagda röster. Nu har dock Tove Elvelid valt att ge sig in i den politiska debatten och därmed så får vi nu en debatt mellan en anställd i kommunen och oss som politiker och allmänhetens företrädare.

I Tove Elvelids svar så bekräftar hon det vi redan visste. Gävle kommun har inte upphandlat ljus och ljud till Sommarkvällarna i en riktig upphandling utan tjänstemännen på kommunen har ensidigt valt ut företag som har fått lämna anbud, en s.k. direktupphandling.

Det är självklart helt fel sätt att upphandla tjänster att kommunen väljer ut företag som får lämna anbud och det var också det vi kritiserade i vår debattartikel. Som kommun ska man behandla alla företag lika och om en affär vinns eller förloras i en upphandling hör till normala affärsvillkor men att man inte ens får vara med och lämna anbud – det är svårt att förstå för den företagare som inte får affären. En upphandling som görs på rätt sätt skapar helt enkelt goda förlorare.

Det är också här vi hittar en av orsakerna till det dåliga företagsklimatet i Gävle. När företagen rankar upplevda attityder till företagsklimat hamnar kommunens tjänstemän och politiker på en absolut bottenplacering i Sverige och det är i den här kulturen som Tove Elvelid verkar som anställd i Gävle kommun med ansvar för näringslivsrelationer.

För egen del så önskar vi Tove Elvelid lycka till med sitt viktiga arbete med att förbättra attityderna till företagsamhet och företagsklimat i Gävle kommun. Hon har ett av kommunens viktigaste jobb men i fortsättningen så hoppas vi att hon dels har lärt sig att upphandla varor och tjänster på ett bättre sätt och dels att hon avstår från att ge sig in i en politisk debatt.

Det är de personer som har valt att vara företagsamma i Gävle som betalar kommunens anställdas löner och en kortsiktig besparing i ett inköp kan istället leda till att skattebasen skadas på lång sikt om vi inte har företag verksamma i Gävle. Det borde en tjänsteman med rollen att ha goda relationer med företagen i Gävle förstå.

Anders Jämthagen (M)

Titti Björk (M)

Lars Beckman (M)