Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen slipper böta för vårdfel

Sandvikens kommun slipper betala 150 000 kronor i böter för att en äldre man inte fick det korttidsboende som han beviljats. Till skillnad från länsrätten bedömer kammarrätten att mannens behov ändå tillgodosetts.

I flera fall har Sandvikens kommun av länsrätten blivit dömd att betala böter till staten för att kommunen inte verkställt sina egna beslut om olika former av äldreboenden inom skälig tid.

Men i ett överklagat fall ställer sig nu kammarrätten på kommunens sida och undanröjer domen.

Fallet handlar om en äldre man som blev beviljad korttidsboende i tre veckor för rehabilitering men som bara fick två sammanhängande veckor. Först ett par månader senare fick han komma tillbaka för ytterligare träning.

Både länsstyrelsen och länsrätten ansåg att Sandvikens kommun inte levt upp till lagstiftningen medan kammarrätten bedömer att det fanns speciella omständigheter som talade till kommunens fördel. Dessutom fick den äldre mannen viss hjälp i sin bostad under väntetiden, konstaterar kammarrätten.

I ett annat fall som handlade om en man som fick vänta sex månader på äldreboende avslår dock kammarrätten kommunens överklagande. I det fallet får kommunen betala 100 000 kronor i böter för långsam verkställighet.