Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ställer tuffare krav på sina leverantörer

I dag kan det bli klart vem som ska leverera mat till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg från år 2010. Kommunen ställer tuffare krav än i tidigare upphandlingar på att det ska finnas ekologiska produkter, men går inte längre än regeringens rekommendationer.

Annons

Svante Bertilsson, den tjänsteman som ansvarar för upphandlingen av kommunens städ- och måltidstjänster från år 2010, poängterar att upphandlingen måste följa EU:s lagstiftning och därför kan man inte kräva att maten ska vara ”svensk” eller ”lokalodlad”.

– Då utestängs vissa producenter och i så fall kan hela upphandlingen överklagas. Dessutom kan det vara svårt att köpa närproducerat i så stora partier som vi behöver till skolmaten, säger han.

Det är inte bara maten i skolan och förskolan som ska upphandlas, utan även maten inom äldreomsorgen och kommunens städtjänster.

Ett krav som man ställt är att det eller de företag som vinner upphandlingarna ska ha heltidsanställd personal. Därför kan tjänsterna kombineras på vissa ställen.

Under kategorin ”mervärde” har kommunen satt upp några nya kriterier jämfört med den förra upphandlingen. I grundskolan och gymnasiet ska en alternativ maträtt serveras fem dagar i veckan. I dag ligger det på mellan två och tre dagar. Inom äldreomsorgen ska en alternativ maträtt serveras varje lunch.

En annan nyhet är att bikomponenterna ska tas med i priset på måltiderna.

I den förra upphandlingen behövde entreprenörerna bara redovisa priset för huvudkomponenten, till exempel köttbullar.

Den här gången ska även kostnader för potatis, ris, pasta och grönsaker räknas med.

Det tredje nya kravet är på rekommendation från regeringen och innebär att minst en fjärdedel, alltså 25 procent, av den mat som serveras ska vara ekologisk.

Ett annat miljökrav är att transporterna inom kommunen ska följa Vägverkets normer för miljöklass 4 eller bättre och att chaufförerna ska vara utbildade i så kallat Heavy ecodriving.