Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens köp av vindkraftverk skjuts upp

Än blir det inget av Gävle Energis omdiskuterade, eventuella köp av vindkraftverken från Samkraft. Ärendet återremitterades och tas upp igen under ett extrainsatt kommunfullmäktige i sommar.

Annons

Det blev resultatet av den långa debatt där Lars Beckman, M, till slut valde att återremittera ärendet med stöd av 24 röster i kommunfullmäktige. S, V, MP och C reserverade sig mot återremmissen.

Köpet av Samkrafts inkråm, 10 stycken vindkraftverk, skulle bli en affär på runt 200 miljoner kronor för Gävle Energi. Gävle Energi äger redan 25 procent av aktierna i Samkraft, men företaget är konkursmässigt och kommunstyrelsen i Gävle kommun har sagt ja till att köpa hela företagets inkråm.

Skälet till att beslutet skjuts upp är främst att de partier som opponerat sig mot köpet anser att det inte funnits tillräckligt med information om köpet att tillgå för ledamöterna. Detta menar Lars Beckman bland annat med stöd av Gefle Dagblads artikel på måndagen - att en källa på Gävle Energi ska ha sagt att det gjorts en extern värdering av Samkraft som säger att bolaget är värt mellan 110 till 190 miljoner kronor, med ett uppskattat medianvärde på 145 till 150 miljoner kronor.

– Som kommunfullmäktigeledamot förväntar jag mig ett underlag som hjälper oss alla att fatta ett riktigt beslut. Vi kan med fakta debattera och komma till olika ståndpunkter, sa Lars Beckman och menade att den nämnda, externa värderingen bör komma ledamöterna till handa.

Jörgen Edsvik, S, kommunalråd, framhöll under debatten sin ståndpunkt att köpet vore en bra affär för Gävle kommun, och att all information som är nödvändig för köpet har delgetts kommunfullmäktige under muntliga föredragningar. Den nämnda, externa värderingen, tycker han inte skall tillskrivas för mycket vikt eftersom den kommer från en anonym källa.

– Alla typer av såna här affärer går inte att göra fullt offentliga, då blir det sämre, för då försvinner affärsutrymmet, sa Jörgen Edsvik.

När det extrainsatta kommunfullmäktige blir av är ännu inte klart, men kommer att ske under sommaren, när presidiet meddelar om det.

Om Gävle Energi inte genomför köpet kommer kommunen i stället att gå med 14,5 miljoner kronor i förlust vid Samkrafts konkurs.

LÄS OCKSÅ:

Budgetstrid avgjord i Gävle

Kommunfullmäktige tvingas till extra sammanträde

Gävle kan lägga 200 miljoner på krisbolag

Kommunstyrelsen vill köpa konkurshotat vindkraftsbolag

Annons