Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens pensionsskuld ska lösas med försäkring

Kommunen placerar pengar i ett försäkringsbolag för att klara den topp av pensionsutbetalningar som kommer att inträffa från år 2015 och framåt.

En engångspremie på 270 miljoner kronor ska betalas in.

Beslutet togs av politikerna i kommunfullmäktige i går. Tanken är att, till en början tillsammans med Umeå kommun, bilda ett bolag inom kommunens försäkringsbolag Svenska Kommun Försäkring AB. I det nya bolaget tecknar kommunen en garantiförsäkring för att skapa en buffert för framtida pensionsutbetalningar. De väntas vara höga i 20 år från och med år 2015.

– Det här är en lönsam affär och en ekonomisk möjlighet att sänka topparna. Som skulden utvecklar sig måste vi annars minska på resurser i framtiden för att kunna betala, sade Carina Blank, s.

Pengarna ska upplånas från säkra räntepapper. Centerpartiets Urban Sjölander undrade varför inte kommunen bara kunde köpa räntepapper utan att det nya bolaget bildas.

– Vi köper ett försäkringsbolag där det finns outnyttjade skadereserver. Det är bättre att vi gör det här tillsammans med andra kommuner som är i samma situation än att göra det själva, sade Carina Blank.

– Enda anledningen till att göra den här affären är att man får mer pengar än vad man betalar, sade Björn Franksson, m.