Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna krävs på miljoner för Samkraftlån

Samkrafts mångmiljonlån har förfallit. Nu blir kommunerna som har borgat för pengarna återbetalningsskyldiga. Det handlar om mångmiljonbelopp.

Sedan Gävle kommuns köp av Samkraft stoppats är bolaget nära konkurs.

Bolaget har inte lyckats betala det lån som förföll i början på sommaren. Nu kräver långivaren Kommuninvest att borgenärerna, det vill säga alla kommuner som är delägare i vindkraften, återbetalar skulderna.

Sammanlagt handlar det om lån på minst 64 miljoner kronor, plus ränta från den 4 juni när lånen skulle ha varit återbetalda.

För Sandviken kommuns del handlar det om närmare 10 miljoner kronor och för Gävle kommun som har nästan dubbelt så stor andel av aktierna är summan 14 miljoner kronor.

Därutöver tillkommer ränta för de två månader som Samkraft redan fått anstånd med betalningen.

Även småkommunerna Hofors, Älvkarleby och Ockelbo är delägare och tvingas nu betala tillbaka stora belopp till Kommuninvest.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om turerna kring vindkraftbolaget som gjort stora förluster de senaste åren. Så sent som för en månad sedan beslutade Gävle kommun sig för att köpa ut de andra delägarna och därmed bli ensam ägare till Samkraft.

Men köpet stoppades när beslutet, som tagits på ett extrainsatt möte med kommunfullmäktige, överklagades.

Tidigare i veckan var styrelseordföranden för Samkraft, Mikael Clemens, fortsatt optimistisk om att få ytterligare anstånd för de förfallna lånen, men nu ser det än mörkare ut för det konkursnära bolaget.

– Samkraft är inte bra skött. Jag tror ändå att det bästa för alla hade varit om Gävle köpt det, jag tror fortfarande att det skulle vara en bra affär, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik (S).

LÄS OCKSÅ:

Köpet av Samkraft stoppas efter överklagan

Gävle köper vindkraftverk av Samkraft

Det betyder siffrorna som politikerna bråkar om

Siffrorna är offentliga – så mycket är Samkraft värt

Oenighet om vindkraftvärdering

Sandviken slipper gärna Samkraft