Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunikationschefen förnekade beslutet om avhysning av EU-migranterna

Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun, förnekade till Arbetarbladet att kommunen beslutat att vräka EU-migranterna från tältlägret på Alderholmen. Men en och en halv timme senare skickade han ut ett pressmeddelande om kommunens planer.

LÄS MER: EU-migranters bosättningar i Gävle stoppas – hänvisas till campingar

LÄS MER: Rödgröna oppositionen kritisk till planerna om EU-migranternas tältläger

I torsdags förra veckan blev det känt att alliansen – och tillika kommunledningen – har bestämt att avhysningen av EU-migranterna från tältlägret på Alderholmen ska genomföras, utan att ett beslut av kommunstyrelsen inväntas. Någonting som kommunledningen hade informerat de övriga kommunstyrelsepartierna om tidigare i veckan.

När Arbetarbladet ringde Johan Adolfsson, kommunikationschef på kommunledningskontoret, och frågade om kommunen hade fattat beslut om att vräka EU-migranterna svarade han:

– Nej, det stämmer inte. Däremot pågår det diskussioner om hur vi ska kunna göra men det är inga beslut fattade än, som jag känner till.

Men en och en halv timme senare skickade han ut ett pressmeddelande om kommunens planer på att avhysa EU-migranterna från Alderholmen. Kommunalrådet Helene Åkerlind (L) bekräftar att Johan Adolfsson har varit informerad om processen hela tiden, så varför svarade han då nej på Arbetarbladets fråga?

– Det var ju helt sant. Du frågade specifikt om finns det några beslut fattade, det var exakt det du frågade, och svaret är nej, säger Johan Adolfsson.

Men det står ju i pressmeddelandet att "Inom kort kommer de utsatta EU-medborgarna att informeras om att de måste lämna sina boenden". På vilket sätt är detta inte ett beslut om avhysning?

– Men du frågade specifikt beslut, och då pratade vi kommunstyrelsen, och jag svarade exakt på den frågan. Det är vad jag gjorde, säger Johan Adolfsson.

Arbetarbladet frågade dock inte om kommunstyrelsen, utan om kommunen hade fattat något beslut, eller om det fanns något förslag på beslut från förvaltningen. Kommunstyrelsen nämndes inte under samtalet mellan Arbetarbladet och Johan Adolfsson.

Johan Adolfsson hävdar att frågan var "otydlig".

– Du hade en annan avsikt med din fråga, det förstår jag nu i dag, och i så fall är det otroligt beklagligt att man har missförstått varandra.

När den nya kommunstyrelsen tog över rodret sa Jan Myleus (KD) att ledorden ska vara öppenhet och transparens. Tycker du att det här agerandet präglar öppenhet och transparens?

– Ja, du ringde till mig, jag svarade, du ställde frågor om detta och jag svarade utifrån det som existerade då, säger Johan Adolfsson.