Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunikativ rehabilitering lönar sig

Nu finns nya nationella riktlinjer för kommunikativ rehabilitering av afasipatienter. Gävleborg behöver fördubbla antalet logopeder för att kunna följa riktlinjerna.

Varje år får ca 200 personer afasi i Gävleborg. Oftast till följd av en stroke.

Under våren lanserade Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer ”Vård vid stroke”. I riktlinjerna finns för första gången rehabilitering som riktar sig till personer som har fått afasi. Personer med afasi som bedöms ha möjlighet att kunna tillgodogöra sig intensiv kommunikativ träning ska erbjudas det. I de nationella riktlinjerna finns även kommunikationspartnerträning med som ges till anhöriga/närstående för att de ska kunna stödja kommunikationen med personer som har afasi.

Båda insatserna ges av logopeder.

Enligt Socialstyrelsens beräkningar krävs 8 nya tjänster i Gävleborg för att kunna tillgodose detta. En lågt räknad siffra, menar Svenska Logopedförbundet/SLOF Gävleborg. I dagsläget finns cirka 9 logopedtjänster i länet för samtliga neurologipatienter.

Vi vill därför uppmana huvudmän i Region Gävleborg och övriga landet att planera för att kunna uppfylla rekommendationerna i Socialstyrelsens riktlinjer som rör afasi-gruppen. God kommunikativ rehabilitering lönar sig både på kort och lång sikt. Den ökar delaktigheten. Den minskar isolation och psykisk ohälsa. Det ökar möjligheterna att komma tillbaka i sysselsättning.

Ulrika Guldstrand, Förbundsordförande i Svenska Logopedförbundet

Isabelle Säkkinen, Ordförande SLOF Gävleborg

Lars Berge-Kleber, Förbundsordförande i Afasiförbundet

Bo Jonasson, ordförande i Afasiföreningen i Gävleborg

Läs också – insändare: Kultur- och fritidsnämnden i Sandviken vägrar att träffas för dialog om lokaler för Mötesplats Afasi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel