Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunistspöket

/
  • Lät sig inte skrämmas. De borgerliga viftade med kommunistspöket i gårdagens partiledardebatt. Men Sahlin lät sig inte skrämmas och försvarade sitt val av regeringskamrater med bravur. Vilket ger henne guldstjärna i kanten.

Alltså. Kommunistspöket lever inte längre. I alla fall inte i Sverige. Och ändå kände sig Jan Björklund nödgad att försöka återuppliva det under gårdagens partiledardebatt i riksdagen.

Annons

För att misstänkliggöra Vänsterpartiet och skrämma väljare. Vilket förvisso är ett beprövat borgerligt grepp, som användes vid kosackvalet 1928. Men knappast är ett seriöst förhållningssätt till dagens röd-gröna samarbete.

Sahlin försvarade sitt val av partner med bravur. Hennes försvarstal för Vänsterpartiet var lysande när hon kallt konstaterade i en duell med Jan Björklund att Precis så fru Sahlin, skall en slipsten dras.

Lågkonjunktur, finanskris och Gaza var ämnena för dagen. Och den borgerliga regeringens representanter hade onekligen betänkliga svårigheter att försvara sin passiva politik i kristider som främst tycks handla om att hålla tummarna och hoppas på det bästa. Om att landets medborgare skall hålla tummarna och hoppas på det bästa det vill säga.

Mot Miljöpartiet hade de borgerliga som vanligt ytterst klent försvar ifråga om miljöfrågorna och klimatpolitiken.

När Peter Eriksson konstaterade att den svenska bilindustrin inte hade befunnit sig i den situation man i dag befinner sig i om Sverige valt att anamma den gröna politik som blivit Miljöpartiets signum gick Jan Björklund till angrepp. Enligt Björklund vill Miljöpartiet ”krångla till det” för bilindustrin genom förslag om bland annat bensinskattehöjningar.

Men Peter Eriksson har rätt. Delar av bilindustrins problem handlar om brist på miljöteknik, att man satsat på att utveckla bränsleslukande stadsjeepar i stället för att fokusera på miljövänliga bilar med blygsam bränslekonsumtion.

De borgerliga partierna är pressade. Deras ovilja att stimulera en ekonomi som tappat styrfart och hjälpa människor på väg ut i arbetslöshet kommer att sänka den borgerliga regeringen. Att höra Reinfeldt fortsätta tala om att de borgerliga partierna minsann gör det mer lönsamt att arbeta när Arbetsförmedlingens veckostatistik skvallrar om massarbetslöshet är inget annat än häpnadsväckande.

Mer läsning

Annons