Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunstyrelsen vill köpa konkurshotat vindkraftbolag

Med en rösts marginal föreslår kommunstyrelsen i Gävle att Gävle energi ska köpa konkurshotade vindkraftbolaget Samkraft.
– Vi tycker det är helt galet, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M).

I maj gav kommunstyrelsen klartecken för Gävle energi att förhandla om köp av vindkraftsbolaget Samkraft som riskerar gå i konkurs. Sedan dess har tekniska studier gjorts av vindkraftverken, de olika tillstånden och mark- och serviceavtal. Studier som enligt kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) har varit positiva.

– Inte minst har det gjorts en extern värdering som säger att det här är en bra affär, det ligger inom värderingen man är villig att betala, säger han.

Socialdemokraterna fick tillsammans med V, MP och C under tisdagen igenom att kommunstyrelsen ska föreslå för kommunfullmäktige att Gävle energi ska köpa aktier i Samkraft.

Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela tycker inte att Gävle kommun genom Gävle energi ska rädda ett konkurshotat vindkraftsbolag.

– Vi tycker det är helt galet. Gävles medborgare räddar alla delägare i detta, vi står för risken, säger hon.

Enligt henne finns det ingen lönsamhet i branschen och det hade varit bättre att låta en privat aktör köpa bolaget.

– Vi hade haft kvar vindkraftverken i regionen i alla fall och bidragit till förnyelsebar energi men våra skattebetalare hade inte tagit risken, säger hon.

Jörgen Edsvik menar dock att företaget i dagsläget går bra och att det är lönsamt att köpa ett bolag som hotas av konkurs, då värdet skrivs av och blir lägre jämfört med värderingen.

– Ett par av snurrorna påstås vara det bästa som byggts i Sverige i dag rent tekniskt så det är inget skrot man köper, säger han.

Kommunfullmäktige sammanträder 22 juni.