Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetens hos lärare lika viktigt som i andra yrken

Annons

Vi i Folkpartiet kommer från och med hösten 2012 införa en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare.

Bra lärare är skolans viktigaste resurs. Ofta är det en lärare, som genom att väcka intresse, leder oss in på vår bana genom livet. Det kräver lärare med såväl ämneskunskaper som en bra pedagogik. Trots detta har lärarnas utbildning varit något man ibland sett mellan fingrarna med. Vissa kommuner har till och med sparat pengar genom att sänka kompetenskraven på sina lärare. Det är inte acceptabelt. Genom en lärarlegitimation stärks kraven på kvalité i skolan.

Självklart ska obehöriga lärare som redan idag arbetar i skolan få möjlighet att komplettera så att de når upp till de krav som ställs för legitimation. Utöver examen från lärarutbildning ska man också kunna få lärarlegitimation genom att kombinera ämnesexamen med en kompletterande pedagogisk utbildning. I fortsättningen ska nya lärare också genomgå ett introduktionsår med stöd och ledning av en erfaren legitimerad lärare – ungefär som AT-tjänstgöringen för läkare. Precis som andra legitimationer, ska lärarlegitimationen kunna dras in, till exempel vid grov oskicklighet i yrkesutövningen, brott eller missbruk.

Det är dags att vi ser lärarna, utifrån det stora ansvar de har. Den investering på 260 miljoner kronor per år för att möjliggöra mentorskapet för nya lärare kommer att vara väl investerade.
Att vara en bra vägledare för barn i deras utveckling till fria, ansvarsfulla och kunniga medborgare är bland de viktigaste uppgifter en människa kan ha.

Hans Backman (FP), riksdagsledamot från Gävleborgs län
Ismail Kamil (FP), riksdagsledamot från Uppsala län

Mer läsning

Annons