Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetensen ska höjas hos omsorgsanställda

Från vård och omsorg till pedagogik och utveckling – det ställs högre krav på LSS-personalen i dag än tidigare.

 I Ockelbo har man utvärderat vad personalen klarar av och inte och nu satsar man på utbildning.

– Det kan höja statusen för yrket, förhoppningsvis lönen också, säger LSS-chef Lisbeth Wester. Under tre månader har socialförvaltningen drivit projektet ”Plattformen” för all personal inom LSS.

Där har man kartlagt vilka behov och vilken kompetens som finns inom personalen.

– Det vi kan säga är att det krävs mer pedagogik i omsorgen. Förut handlade det om att man skulle ha kunskap om ett funktionshinder och ta hand om personerna. Men nu handlar det om utveckling och att arbeta för att personerna ska bli så självständiga som möjligt, berättar Lisbeth Wester, som är enhetschef inom LSS.

Utredningen har man gjort med stöd av ESF, Europeiska Socialfonden. Nästa steg är nu att se till att personalen får de kunskaper som krävs.

– Det ska utmynna i individuella handlingsplaner för var och en som arbetar inom det här.

Utredningen har också tittat på verksamheten utifrån ett köns- och jämställdhetsperspektiv och Wester tror att de nya kraven kommer att leda till att statusen – och lönen – för det yrket höjs.