Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konflikten blev till riktig vänskap

Det blir tårar, scener och divalater. Men också innerliga samtal och givande möten. Jonas Gardell och Staffan Scheja kolliderar hårt i ”Stjärnorna på slottet” i morgon kväll. Nu är de nyfunna vänner.

Under sommarens inspelningar av ”Stjärnorna på slottet” skrevs det mycket om konflikterna mellan Jonas Gardell och primadonnan Kjerstin Dellert. Bland annat uppstod oklarheter om den allsångskabaré som Jonas Gardell anordnade när det var hans tur att stå för underhållningen.

I morgon sänds det tredje avsnittet av ”Stjärnorna på slottet”. Det har gått fyra månader och både Kjerstin Dellert och Jonas Gardell tonar ner de omskrivna bråken. Mycket av de häftigaste konflikterna kommer heller aldrig att nå tittarna.

– Det fanns det som var väldigt negativt. Det fanns skärmytslingar mellan en del av oss. Det är bortklippt i de här sändningarna, men det finns kvar i mitt hjärta, säger Kjerstin Dellert.

I de bitar av morgondagens avsnitt som förhandsvisats för pressen är det en annan stjärna som hamnar på kollisionskurs med Jonas Gardell. Konsertpianisten Staffan Scheja lyckas reta gallfeber på Jonas Gardell genom att tvinga honom och de övriga deltagarna att bilda en stråkkvartett. Varning utfärdas för känsliga öron. Det är en extremt talangfull samling stjärnor som samlats på slottet, men stråkar är inte deras främsta vapen.

När Gardell till slut får nog exploderar han, lämnar fiolen bakom sig och rusar ut under vilda åtbörder.

Paradoxalt nog ledde det häftiga känsloutbrottet till att han och Staffan Scheja inledde en stark relation.

– Staffan är den som jag har umgåtts med mest i efterhand. Vi har träffats med våra familjer och kommit varandra nära. Konflikter är inte med nödvändighet det värsta som finns. Det har vi pratat med varandra om efteråt, säger Jonas Gardell.

I dag kallar han Staffan Scheja sin vän, men han tror inte att det hade blivit så om de inte först hade brakat ihop i tv-programmet.

– Nej, vi hade inte blivit så här goda vänner om vi inte först hade konfronterats. Det var Staffan och viss mån ”Loffe” som jag hade de riktigt seriösa samtalen med, säger han.

Både Staffan Scheja och Jonas Gardell har scenen som arbetsrum, men de visade sig även dela djupare intressen.

– Jag lever i ett judiskt hem och är gift med en israelisk kvinna. Jonas är mycket intresserad av trosfrågor och det har vi talat mycket om. Jonas är en känslig artist och han visade sig vara sådan även som person. Det var väldigt roligt att lära känna honom, säger Staffan Scheja.

Carl Cato/TT Spektra