Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kongressbyggnad vid Strömvallen

En kongressbyggnad ingår numera också i arena- och hotellplanerna i området kring Strömvallen. Konserthuset som i dag arrangerar en del stora konferenser ser inte att det skulle innebära någon konkurrens om evenemangen.
– Jag ser det som ett komplement, säger kommunalrådet Per Johansson, s.

För snart sex månader sedan presenterades företaget Fast Partners och idrottsföreningen Gefle IF de stora planerna för området kring konserthuset och Strömvallen.

Det har hittills handlat om att bygga ut Strömvallen och Konserthuset, bygga en multiarena och ett hotell. Men när byggnads- och miljönämnden nyligen uppdaterades om arbetet fanns även en kongressbyggnad med i planerna.

– Det finns nya idéer om en kongresshall som i så fall skulle ersätta den multisportarena som finns i planerna, bekräftar Lars Skogsberg, kommunens bygglovschef.

Men de skisser som finns får vi inte ta del av eftersom de är arbetsmaterial. Anders Svensson från Fast Partners ville i går inte svara på några frågor om den tänkta kongressbyggnaden.

Gävles konserthus marknadsför sig på hemsidan som en utmärkt konferensanläggning och har under senare år haft partistämmor och andra större arrangemang.

När lönsamheten i konsertverksamheten sviktar är konferenser en värdefull inkomstkälla. Men kommunalrådet ser ändå inte en ny kongressbyggnad till granne som något hot mot konserthuset.

– Tanken är att man ska ha en helhetslösning. Som det är i dag har Konserthuset ibland fått tacka nej till arrangemang för att det kolliderar med konserter, säger Per Johansson.

Även konserthuschefen Beryl Lunder ser positivt på en eventuell kongresshall, eftersom hon upplever att konserthusets lokaler inte alltid räcker till.

I början av året inleddes en översiktlig utredning som ska ta reda på hur mycket som kan byggas utan att skada området.

Utredningen skulle enligt tidigare planering vara klar 31 mars, men drar ut på tiden.

– Det är ett stort projekt, många inblandade och många komponenter. Det är ett stort pussel som ska läggas och inkludera de fyra alternativen, säger Lars Skogsberg.