Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensen sätter människovärdet i centrum

Annons

Tord Fredriksson skriver i en replik (12/9) att det är att bedriva klasspolitik när man ger äldre inflytande över vem som ska få nyckeln till det egna hemmet, vem som ska hjälpa till i duschen och på toaletten. Ett annat synsätt är att detta är en politik för ökad respekt för äldre, för ökat människovärde och för närmare relationer mellan barn och deras gamla föräldrar.


Visst är det så att många inte aktivt gör ett val när det gäller skola, vård och omsorg. Och det är naturligtvis viktigt att det även för dem finns en bra välfärd. Jag är övertygad om att alla tjänar på att det finns alternativ och att privata företag bidrar med en kvalitetsutveckling för hela branschen som kommer alla till del.
Valfrihetsreformerna handlar också om att vi som medborgare nu faktiskt har ökade möjligheter att engagera oss i skolval, äldreomsorg och sjukvård. Jag har svårt att se det som något negativt.

Den rapport från SNS som Tord Fredriksson refererade till är huvudslutsatsen att det inte finns underlag nog för att bedöma om kvalitet och produktivitet utvecklats positivt till följd av ökad konkurrens. Det finns således heller inte underlag för att säga att det har utvecklats negativt. Det är viktigt med utvärderingar och att lära sig av erfarenheterna för att så bra som möjligt tillgodogöra sig de positiva effekterna av konkurrens. Där är jag överens med SNS och det var bland annat det min första artikel handlade om.

SNS konstaterar hur som helst att kundnöjdheten verkar generellt vara högre inom den privatproducerade välfärden än den offentliga, och detta vidimeras bland annat av enkätundersökningar som SKL genomfört. Medborgarna uppskattar de privata företagen.
Privata alternativ är inte lösningen på alla problem men bryr man sig om vad medborgarna tycker så ser man att de utgör ett viktigt bidrag till en utvecklad välfärd.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Mer läsning

Annons