Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrent i EU-trubbel

Umeås kulturhuvudstadskampanj har retat upp EU-kommissionen. Loggan strider mot reglerna, menar man. Kritiken går ut på att Umeå använder fel benämning på kulturhuvudstadstiteln – och dessutom använder titeln på ett sätt som är förbjudet så länge staden enbart är kandidat.

Men Umeå tillbakavisar kritiken, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Texten i loggan lyder ”2014 Umeå Capital of Culture”.

– Vi kallar oss inte för Europas kulturhuvudstad, det är medvetet eftersom vi vet att man inte får göra det innan man är utsedd. Däremot kallar vi oss kulturhuvudstad, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark till VK.

Något mer har än så länge inte hänt i stridsfrågan.

Men en kulturhuvudstadskonkurrent i lite trubbel alltså. Just precis nu när juryn granskar ansökningshandlingarna som bäst.

Gävles motsvarande logga har texten ”Kulturell allemansrätt Gävle 2014” och Gävle kallar sig officiellt inget annat än ”Candidate city”. Så vi verkar sköta oss åtminstone där. n