Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurs för Karlit och Kadax

Företagsrekonstruktionen misslyckades.

Samtliga fem bolag i Karlitgruppen kommer att begäras i konkurs.

Totalt 195 anställda berörs.

– Vi tvingas ge upp, tyvärr, säger Peter Hillbom, VD för Karlit Group Holding AB.

Bolaget har leverantörsskulder på cirka 80 miljoner kronor. Enligt Karlitgruppen upphörde Ikea i februari sin beställning av garderobsdörrar, vilket enligt Karlit stred mot den beställning Ikea tidigare lagt. Det fick till följd att bolagen tappade 60 miljoner i intäkter över en natt. Under rekonstruktionen har förhandlingar förts med Ikea om fortsatt produktion och kompensation - dock utan positivt resultat.

På måndagen informerades 160 anställda vid Karlholmsföretagen Karlit och Kadax, samt 35 anställda vid Dax Door Produktion i Sparreholm. Den pågående företagsrekonstruktionen hjälpte inte och nu ska ledningen ansöka om konkurs för samtliga fem bolag. All produktion är stoppad och de anställda har fått gå hem i väntan på besked från konkursförvaltaren.

– Det är beklagligt, jag trodde de skulle rädda upp det här. Men det gick inte. Det känns i hjärta och själ, säger Östen Sundberg, representant för GS-facket som jobbat på Karlit sedan 1971.

Vad händer med de anställda nu?

– Vi får avvakta några dagar och se vad konkursförvaltaren har att säga. De anställda har sin uppsägningstid och sen går den statliga lönegarantin in, säger Sundberg som dock inte har gett upp hoppet.

Han överlevde konkursen 1992 och är hoppfull att Karlit i någon form ska leva vidare.

– Det är ett hårt slag mot samhället men jag tycker inte man ska kasta yxan i sjön. Jag tror det kommer lösa sig.

I Karlitgruppen ingår också Furuspecialen AB och Furusnickerier AB. Dessa bolag kommer också begäras i konkurs. De bedriver dock ingen egen verksamhet och saknar anställda.