Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsolexklusiva irritationsmoment

Ps3 eller Xbox 360?

Darth Vader eller Yoda?

Nysläppta ”Soul Calibur IV” bjuder, förutom god spelunderhållning, på irritation av det konsolexklusiva slaget.

Konsolexklusiva titlar är ett självklart sätt för konsoltillverkarna att försöka locka över spelare till det egna formatet. Nintendo har ”Super Mario”- och ”Zelda”-spelen, Microsoft har ”Halo” och ”Gears of War” och Sony har ”Ratchet & Clank” och ”Metal Gear Solid”.

Så långt är allt okej i min bok. Konkurrensen är stenhård och lockar fram riktigt bra spel till de olika konsolerna, vilket i slutändan gör att en sann spelälskare självklart vill ha alla maskiner.

Men sen finns det en annan aspekt av konsolexklusivitet. Multiformatspel med formatexklusiva inslag. Typexemplet för det är nysläppta ”Soul Calibur IV”.

Redan i förra utgåvan ”Soul Calibur III” så satsade Bandai Namco på att varje format skulle ha spelbara karaktärer var exklusiva för just den konsolen. Gamecube hade naturligtvis Link, Xbox hade seriefiguren Spawn och så vidare. Var man en Playstation 2-ägare och gillade ”Spawn” så blev det alltså långnäsa.

I ”Soul Calibur IV”, som släpps till Xbox 360 och Playstation 3 så bjuds man på gästspel av Ps3-svarte ”Star Wars”-skurken Darth Vader eller Yoda, hjälten från samma filmer som går den Xbox-vita godhetens ärenden.

Den sistnämnda typen av konsolexklusiva inslag retar gallfeber på mig. Det handlar till 99 procent om samma spel, frånsett små men oftast roliga detaljer. Detaljer som man vill ha, men som man inte vill betala extra för.

Alltså blir man bara sur.

Jag, som sitter med en Xbox-version av spelet, får nöja mig med Yoda medan de som sitter på en Ps3-version får väsa coolt med Darth Vader. Och att få se en mästarmatch mellan de två ärkerivalerna är naturligtvis inte att tänka på. För Yoda-fansen är situationen omvänt irriterande.

Tanken är naturligtvis att få de mest förhärdade fansen att slanta upp ytterligare 600–700 kronor för att få spela båda versionerna trots att det i grunden handlar om samma spel.

Mitt svar på det? Jag vägrar!

Förhoppningsvis dyker respektive figur upp på Xbox Live eller Playstation Network, för så är det ju ofta med inslag som först verkar vara formatexklusiva. Det är en av fördelarna med nedladdningsbart extramaterial. Men det kommer trots det att kännas irriterande att betala extra, även om det i så fall handlar om några tior, för att spela med Darth Vader. Den som har betalat fullt pris för ett spel borde också få full valuta för pengarna, även om det bara handlar om små, men coola, detaljer.

Jens Höglin