Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1-2-3-4!-kulturhistoria

/

Energisk ny fotoutställning på Länsmuseet.

Annons

"Eru från Gevle? Ni har haft ett band där uppe som ni borde vara stolta över. Los Bohemos, de var nästan bättre än Ebba Grön till och med".

Sade en som heter Punktompa en gång när vi språkade. Han var, och är säkert fortfarande, en semilegendarisk figur som jobbar på punkhaket Kafé 44 på söder i Stockholm. Bakar bullar som han bjuder alla de unga anarkisterna på medan hardcorebanden avlöser varandra.

Jag vet att jag sett Los Bohemos på någon av musikfestivalerna i Boulognerskogen men jag vet inte om det var det året Britt Mattson tog bilden här 1990. Om inte får den mig att önska att jag varit där!

Peter Alzéns och Anders Sundins projekt "Vi lever" är berättelsen om Gävleregionens musikscen från tidigt 70- till tidigt -90-tal. Först som bok, men nu ynglar det av sig till andra projekt också. Som den här lilla fotoutställningen i gamla caféet på Länsmuseet, där man kan få se några av bilderna från boken i något större format.

I de bästa bilderna finns det massor av fart och energi. Det var svårare att fånga sådant på bild då, fram till början av 90-talet, innan digitalkamerorna kom. Film var dyrt och mängden bilder man kunde ta begränsad. Skärpan måste sättas och alla inställningar stå rätt. Men ändå fick de till det, de här fotograferna, ofta amatörer, som skildrade den här räjsiga delen av regionens lokalhistoria. Det är coola bilder.

Mer läsning

Annons