Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre och bättre tecknare!

/

Teckning 2009 i Sandvikens konsthall bjuder på många berättelser, rätt mycket vemod och något humor. En del tecknare utmanar och några undersöker tillvarons mörkare sidor.

Annons

Detta jurybedömda evenemang som numera är vårens första utställning på konsthallen blir bättre och bättre.

Alla med anknytning till länet kan söka och i år deltar 43 konstnärer (varav tre fjärdedelar kvinnor) med närmare 100 verk.

Utställningen görs tillsammans med Konstnärsgillet i Gävle, och tycks locka minst lika många välkända namn som den årliga Länskonsten.

Konstnärsgillets stipendiat 2009 är Sara Lundberg från Gävle, tidigare Sandviken. Valet är i sin ordning, men inte självklart. Sara Lundbergs berättelser om människors farväl till barndomen och gosedjuren är originellt och ett exempel på tecknandet som undersökningsmetod.

Ett annat är Hjördis Johansson Beckers suveräna karaktärer – han som tar sin hatt och går, hon som hoppas lite för mycket och den som säger nej lite för bestämt.

Margareta Tidström Persson ser i sin stort anlagda ”Innan Sputnik” hur fotoalbumets 50-talsfamilj rustat sig för att följa tekniken mot framtiden, som var en annan då.

Sara-Vide Eriksson utforskar i ”She Wolf” vargen i ett 80-tal (!) teckningar och Riitta Tjörneryd berättar om kaniners sorg, ensamhet, längtan… ett hårt liv som kräver uppmärksamhet, men var ska man göra av all sin kanin-erfarenhet? Margareta Danhard och Erik Rask berättar också om djuren – hon om harens strategier och han om hjorten som det generösare i människan. Om änglars närvaro och spaning på den skröpliga människan berättar Karin Björklund.

Några säger ifrån. Lisa Hollsten ifrågasätter med ”Konst/Vandalism” konstens plats och värde bara den godkänns av Någon. Hennes motiv är graffitimålaren med sprayburken och hennes verk kan köpas för en krona och 50 öre! Veronica Belas cyklist har tagit på sig gasmasken och i Nathali Elfströms ”Mode” finns accessoarer som solglasögon, skor eller en – baby!

Silvia Moscoso påminner oss om den tid då radions ljud fyllde rummet med mening och inte skval. Även den kinesiske konstnären Daven Xu i Vallvik gestaltar i sitt porträtt ”Sound” lyssnandets aspekter som lyhördhet, uppmärksamhet och oro.

Annbritt Persson fångar med tråd på tovad ull sin mindre trådsmala ”Vackra väninna”, Sofia Jakobsson den melankoliska människan, Åsa Forsman den eleganta och Bo Simeon Eriksson den snösträvande, som både halkar omkring och kraftfullt banar sig fram i motvinden. Elias Källström mörka stenlandskap är mäktigt och Kajsa Kiuttus stadslandskap där kändisarna trängs medan grävskopan i bakgrunden förtär värden och världen.

Jury för Teckning 2009 har varit Ann Nilsén vid Länsmuseet och Johan Kock, Bollnäs konsthall. Ungefär 100 sökte med sammanlagt 400 teckningar.

Jag noterar att några verk visats tidigare. Det brukar inte höra till salongernas spelregler! n

Mer läsning

Annons