Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommande pyroteknik

/

Blommorna i Tobias Wassbergs nya utställning på Elixir skulle kunna vara plockade från betongytor i skumma tunnlar.

Annons

Och det skriver jag berömmande. De har sina rötter inslingrade i graffitins sprayburkar.

När sommarens blomster har vissnat, låter Wassberg dem återvända mer färggranna än någonsin, med kulörer som skriker efter uppmärksamhet. Näckrosbladen är giftgröna, andra kronblad verkar vara gödda på rosa sockervadd och den gula buketten ser ut att vara vattnad med råolja.

Sommaren har, av allt att döma, varit hård mot Tobias Wassbergs konstnärliga trädgård.

Dukarna är perforerade, brända, och man skulle kunna tro att konstnären torterat sina verk med glödande cigarretter under skapandet, men utställningens namn – ”Sommarblomster – en utställning bland blommor och pyroteknik” – antyder att det är en mer exploderande eld som har drabbat dukarna.

Mest magnifik i detta blomsterland är liljekonvaljernas Thorsten Flinck, ett ruffigt exemplar men med ett starkt konstnärligt uttryck.

Wassberg visar blommor som inte har pysslats om av någon mormor med gröna fingrar, snarare en grönska som själv har fått trycka sig upp ur asfalten, som mot alla odds har blommat. Det är lätt att se maskrosbarnen bakom dessa blad. Ändå finns det ett hopp här, ty även om de har misshandlats, bränts, fått för lite sol och för giftigt vatten, äger de en skönhet som inte låter sig kuvas.

Mer läsning

Annons