Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blottade strupar på festival i dag

/
  • Videokonstens bästa vänner. Johan Anderung och Hanna Krantz hoppas särskilt att filmintresserade gymnasieungdomar hittar till festivalen som pågår under två dagar på Silvanum i Gävle.

Jag ser en film där köttiga rosa öppningar rör sig rytmiskt.
Nej, det har inget med sex att göra.

Annons

Det är stämbanden inuti halsen på fyra sångare. Så här kommer ljud till!

Konstnären Sara Lundberg visar det i sitt videokonstverk ”Cords (hear us and have mercy)”.

Sången som hörs ur de blottade struparna är en katolsk mässa.

– Jag är intresserad av människans relation till Gud och hur det har skapat våra idéer kring moral och etik, förklarar hon.

Sara Lundberg är en av 20 konstnärer som tävlar om festivalpriset för bästa videokonst på en regional Videokonstfestival som invigs i Gävle i dag.

De som tävlar har på ett eller annat sätt anknytning till Gävleborg, Dalarna eller Uppland. Både etablerade konstnärer och studenter deltar i två olika klasser.

Intresset för att vara med har varit stort konstaterar Johan Anderung och Hanna Krantz på Konst Gävleborg respektive Film Gävleborg som arrangerar årets festival (den turnerar mellan länen).

Videokonstfestival 09 är dubbelt så stor som tidigare. Den pågår nämligen den här gången under två dagar, både torsdag och fredag.

Programmet innehåller gästföreläsare men framförallt visningar av videokonst och åter videokonst.

Karen Newman kommer från ett institut i Liverpool (som beskrivs som en jättestor motsvarighet till Idka). Hon ger en brittisk utblick.

Richard Julin, ”otroligt kunnig” intendent på Magasin 3, har skaffat sig visningsrätt på en hel del videokonstklassiker och drar hela videokonstens historia.

Festivalbesökarna ska också få en smygtitt på höstens program på videokonstvisningsstationerna. Under rubriken ”What’s new” kan man se vad eleverna på Nordens konsthögskolor experimenterar med just precis nu.

Ja ja, det låter kanske lite smalt.

Men det är det inte. Det är kul, tro mig.

Den relativt sett unga videokonsten är ofta medveten om sin märkliga position mellan populärkulturens berättande och bildkonstens komponerande. Den har humor och självironi. Den är orädd och sällan mallig. För dagens youtubevana unga publik behöver den inte vara någon konst alls att ta till sig.

En videokonstfestival av det här slaget lockar förstås främst personal från olika kulturinstitutioner. Men det är öppet hus. Och gratis. Så ta chansen.

I festivaltävlingen finns också ett verk av tidigare Gävlebon Kristin Wiking. Erkända Gustav Sparr visar sig ha rötter i länet och ville vara med och tävla med ”Frieze frame” där en animerad detektiv CSI-analyserar fotografiskt bevismaterial i mikroperspektiv.

Övriga deltagare från Gävleborg är bland andra Terrie Warren, Fredrik Ceson och Olle Åberg.

Videokonstfestivalen hålls i Furusalen på Silvanum, start i dag klockan 12.30.

Annons