Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Decemberfest i konstnärsverkstan

/

Annons

Om samlingsutställningen på Kulturkiosken ger ett smakprov på det yngre konstgardet i Gävle, är samlingsutställningen ”Högt och lågt” på Tredje tvärgatan ett motsvarande exempel på vad Gävle konstgrafiker förmår. Ett gäng av dem visar nytt och gammalt – en del riktigt gammalt – för att ge en kollektiv bild av gruppen.

Nu är detta visserligen bara en skugga av förra höstens utställning på Konstcentrum, men en sådan jämförelse är orättvis.

Jag har själv sett en del av verken som visats tidigare, men trots att jag besöker majoriteten av de lokala konstutställningarna, har jag lyckats missa en av konstgrafikernas medlemmar: Linnea Larsson Holm. Hon har nyligen flyttat tillbaka till Gävle från Alingsås, och hennes ”Gullig och grym” tillhör en av samlingsutställningens höjdpunkter. En bitgrafik föreställande ett barn som har lagt beslag på en abnormt stor skalbagge, med många fina detaljer och betydelselager. Hon fångar den barnsliga, instinktiva grymheten som vi gärna blundar för.

Till höjdpunkterna hör också två Gävlemotiv: Hjördis Johansson Beckers ”Huset vid Kaserngatan” och Peter J. Kautzkys cityvy. Den förra får i sin etsning Gävle och huset vid Kaserngatan att se ut som hämtade från Sherlock Holmes, en svartmystisk stämning; den senare visar sin inneboende arkitekt med en komprimerad stadsbild där kända byggnader som Heliga trefaldighets kyrka och Gävle teater trängs intill varandra.

Jag fastnar också för Katarina Erikssons ”Ombyte förnöjer”, där en tvätthängande tant – vars hängande fysik är på pricken gestaltad – piggar upp sin vardag genom att byta färg på sina underkläder. En humoristisk bild som förhöjs av en säker konstnärlig blick.

Många fler deltar, naturligtvis: Margareta Danhard, Nancy Heino, Lena Wennberg, Bodil Lennartsson, Beathe-Sophie Dammer-Wilcke, Ulla Helenius Reit, Bo Simeon Eriksson, Christina Wannberg och Jordi Bota.

Vernissagen i dag lördag är dessutom en ypperlig chans att få en guidad tur i en konstnärsverkstad.

Dessutom presenteras årets grafiska blad, ”Ängen” av Annette Segerberg, och så delas Guldnyckeln ut till en ännu hemlig person som på ett eller annat sätt har främjat det lokala konstlivet.

Mer läsning

Annons