Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupsinne i ett solrosfrö

/
  • Förföljd konstnär. Ai Weiwei fick hjärnblödning sedan polisen misshandlat honom.
  • ”Sunflower seeds”. Fem ton solrosfrön i porslin visas på Magasin 3. Alla är gjorda och målade för hand.
  • ”Ghost Gu Coming Down the Mountain”. Av Ai Weiwei, 2005.
  • ”World Map”. (2006–2009) består av flera hundra tygstycken lager på lager, utskurna med hjälp av kinesiska konfektionsarbetares maskiner.
  • ”Fairytale Dormitory”. Sovsalen återuppbyggd.

Enkel, konkret och samtidigt djupt tänkt. Så kan man beskriva den kinesiske konstnären och demokratiaktivisten Ai Weiweis konst.

Annons

Envetet petar han i samhällets konflikter så att det gör ont i Kinas makthavare. På Magasin 3 i Stockholm kan man nu se en rad av hans kända verk.

I konsthallens undervåning finns sovsalen. Ai Weiwei är förutom konstnär arkitekt och designer och har skapat sig en viss förmögenhet. Det förklarar att han via sin hemsida kunde bjuda 1 001 kineser på en resa till utställningen Documenta i Kassel 2007 och bo där i åtta dagar.

På Magasin 3 ser vi hur genomtänkt han jobbar: han designade sovsalar, sängkläder, väskor och T-tröjor för sina gäster. Örngotten är märkta med ”1001”.

Han berättar en saga i Bröderna Grimms trakter. Verket heter ”Fairytale Dormitory”, sagornas sovsal. De 1 001 människorna kunde drömma en sannsaga om en resa långt bort tillsammans med 1 000 andra, resa som om friheten fanns – och en saga som ger upphov till tusentals nya berättelser.

Solrosor stod ofta för folket i bilderna av Mao och solrosfrön har av tradition varit något man kunde ta till när svält hotade. Ai Weiwei beställde 25 ton solrosfrön i lera från en fabrik i ett av Kinas porslinsdistrikt. I uppdraget ingick att måla vartenda frö. Nu ligger fem ton solrosfrö i Magasin 3, alla målade. Det är svårt att inte se verket som en hyllning till Kinas människor. Och inget frö är det andra likt.

”World map” är flera tusen kartbilder av världen utskuren i tunt bomullstyg och med stor precision placerade ovanpå varandra till en åtta meter bred och en meter hög form. Också detta är ett beställningsverk, den här gången av textilarbetare, som förser världen med billiga kläder Made in China – till priset av svåra arbetsförhållanden, hård disciplin och låga löner. Man kan säga att verket går på export. Missförhållandena i Kina är möjliga på grund av missförhållanden i världen.

På Magasin 3 står 96 likadant formade vaser i strikt ordning. Förlagan är en antik vas som såldes för några år sedan för ett svindlande belopp. De 96 kopiorna, som Ai Weiwei gjort tillsammans med den rumänske konstnären Serge Spitzer, heter ”Ghost Gu Coming Down the Mountain”. På vasen kan man se en viss Wang Yi, som kallades Mästaren från Spökdalen, åka i en vagn som dras av en tiger och en leopard.

De 96 vaserna har målats efter detta motiv, men motivet är utspritt bland de 96 vaserna. Bara tillsammans kan historien berättas. Det finns ingen entydig, officiell sanning, men väl en varning här: vad händer när spökena kommer? För även om Kinas styrande hyllar folket, så är det folket, eller snarare de människor som Ai Weiwei gör synliga, man fruktar mest.

På Magasin 3 kan man också se hans film om jordbävningen i Sichuanprovinsen 2008. Det visade sig att många av de nära 100 skolor som föll ihop var fuskbyggen. Ansvariga företag och myndigheter – som var djupt korrumperade – vägrade erkänna några fel. När Ai Weiwei filmade i Sichuan blev han slagen i huvudet av en polis. Det höll på att kosta honom livet.

Niels Hebert

Mer läsning

Annons