Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt

/

Kan havet vara rött? Och himlen också? Givetvis, om konstnären bestämmer.

Annons

Lars Sjöblom i Hofors ger naturen egna färger i sin utställning på Galleri BGB. Motiven är årstidernas skiftande landskap och väl enkla sådana, och färgen blir utställningens behållning.

Det röda havet fångas tillsammans med ett blått hus, bokskogens mark glöder i upphottad orange och i en annan målning vilar hela höstlandskapet som genomdränkt i ett rosa färgbad.

Lugnare och mer tillitsfull är tonen i ”Högsommar”, där det stora fruktträdet kastar sin tunga och svalkande skugga över ängen inunder. Än närmare i kontakt med upplevelsen av landskapet kommer vi i ”Midnattsfilosofen”, en gestalt som sitter vid sjöstranden i det sparsamma ljuset bakom skogen och i det svaga blänket i sjön, och i ”Nära till naturen”, där byn skymtar bakom enebacken. Det är på något vis Lars Sjöbloms andra ingång till landskapet, till dess stämningar, i motsats till några målningar som varken utforskar färgens eller stämningarnas möjligheter.

Lars Sjöblom har tidigare visat rättframma och lätt naivt överrealistiska målningar av blommor, som har en speciell atmosfär. Nu finns endast en sådan bild med en vitsippa som tittar fram bland blåsipporna, som om någon som skiljer sig från mängden. Sådana avvikelser hör ju till konstnärens uppgifter att hitta.

Mer läsning

Annons