Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolans elever visar också upp sig

/

De åtta eleverna från hantverkslinjernas fördjupningsår på Västerbergs folkhögskola visar nu prov på sina arbeten i Sandvikens konsthall. Något har de begränsat sig, till måttet 1 x 1 meter. På en kvadratmeter ryms det mesta av viktiga saker, men det har nog bidragit till viss koncentration.

Annons

Om måttet stämmer med Emilie Karlbergs mobil med tovade runda former är svårt att säga, eftersom den befinner sig under taket. Den tar verkligen plats. Kanske beror det på de tunga, starka formerna i tovad ull och den grå färgskalan. Dessutom blir den en mobil som skapar spänning i rummet, eftersom den originellt nog mer strävar nedåt i harmoni med tyngdlagen, än försöker sväva i väg i törsta allmänhet.

Björk är Maria Edvardssons material. Där finns ”The Perfect Couple”, två salladsbestick som är både lika och olika som det nog ska vara när det är som bäst. Hennes kedja i björk är noga bearbetad till känslig form.

Om det ska bli bröllop eller andra festligheter i vinter kan Maria Perssons Vinterklänning rekommenderas. Den är sval, stilfull och har fina, stickade detaljer. Fast hjärtat möter man inte bara i kärlekssammanhang, utan också på kardiologen, mellan liv och död. Om det berättar Mait Eks ”Puls” där EKG-kurvorna sticker rakt igenom ett av installationens hjärtan.

Vill man lysa upp hemmet lite dämpat, kan man likt Christina Gustavsson prova lampskärmar av tovad ull, en innovation som hon gett extra touch genom sparsmakade linjer av silkestrådar i skärmen.

Marianne Höglund har sytt en stilren stola för dopet, medan skolans manliga elever hållit sig mest till trä.

Sven Andersson står för de traditionella faten och korgarna, medan Lasse Carlesons installation Fyrstubbe huggen i trä är mer gåtfull. Kanske handlar den om arbetets ära och poesins nödvändighet. Vi hittar i varje fall ett städ bakom en ridå och en fjäril huggen i trä.

Annons