Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbluffande

/
  • GILLAR ONELINERS. Tre ungdomar i en relationstriangel är ämnet för Amanda Svenssons ”Välkommen till den här världen”.

Annons

Mina förväntningar på Amanda Svenssons andra roman ”Välkommen till den här världen” var diffusa, men jag hade inte räknat med att få läsa det här årets motsvarighet till Josefin Palmgrens ”Engångsligg” – en generande fläck på den litterära kartan.

I det som nu populärt kallas Öresundsregionen sugs tre personer in i en fördömd relationstriangel.

Greta som söker någonting nytt i ett liv som har gått i stå, gatukonstnären Simon som är en känslig själ i en iskall nattklubbsvärld och hans kompis Claus, en galet speedad bokstavskombination som förbränner sig själv snabbt i posttonårens ödeland. Greta kommer och stör den jämvikt som finns mellan Simon och Claus. Han försöker att sabotera deras romans som ändå är en självförtärande passion på väg mot upplösning.

Amanda Svensson har jag läst som en omdömesgill litteraturkritiker i DN och Sydsvenskan, och jag förbluffas över att det är samma penna som har skrivit soppan i den här romanen. Med en prosa som kräver dimmer vecklar hon ut sin flamsiga berättelse om tre ointressanta ungdomar. Det är inte omedvetet som hon har valt att skriva så illa – i en intervju, publicerad här i Arbetarbladet, koketterar hon med att vara ”pompös”, ”bombastisk” och ”för mycket”. Särskilt hennes oneliner-fäbless irriterar: ”Det är förödande för självförtroendet att inte ens duga till våldtäkt.” Förutom språket så finns det även en hård omognad i intrigen, som melodramatiskt stegrar sig mot en upplösning som bär den fejkade orgasmens falskhet.

Att jag nyligen har läst Viktor Johanssons ”Wrestlarna”, också den om vilsna ungdomar i vuxenlivets väntrum, bidrar till intrycket av att Amanda Svensson har misslyckats med vad hon har föresatt sig. Med några månader kvar av året har Amanda Svensson lagt sig i pole position för att ta hem utmärkelsen ”årets sämsta roman”.

Mer läsning

Annons