Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dig av!

/
  • Magnus Erikcsson. Konstnär som ger liv åt äventyret.
  • Farkost för frihetslängtande. Installationen ”Baidarka” talar om uppbrott och öppna horisonter. Formen är utprovad av generationer kajakfarare...

Annons

som gav dig av…”.
Jag tror Baudelaire utbrast så i en strof till Rimbaud för att han avvek från en lysande litterär karriär i Paris och gav sig ut i världen.
Att ge sig av kan vara viktigare än allt. Den känslan infinner sig gärna i obestämt otrivsamma butiksanhopningar som Galaxen i Sandviken, som kan framstå som en metafor för den civilisation många skulle vilja överge.
Kanske just därför känns den kajak som Magnus Ericsson installerat i Galleri Galaxen som en dikt – en dikt som gjort inbrott här och talar om uppbrott, öppna horisonter och om paddeltagens äventyr.
Larmet borde gå. Spänningen blir inte mindre av att kajaken känns stor och gallerirummet ganska litet.


som är bildlärare i Sandviken, kallar sitt verk Baidarka, det västgrönländska namnet på detta slags kajak. Man kan säga att konstnären grundat sin dikt med en studie av en ursprunglig form, utprovad av generationer kajakfarare som insett att man måste fortsätta söka den perfekta formen, den som bär människan med optimal säkert och med minsta ansträngning över både lugna och oroliga vatten.
I Baidarka berättar Magnus Ericsson om en tyst kunskap som utvecklats utan ritningar eller teoretiska beräkningar, men som litat på människans förmåga och mod.
Verket är belyst inifrån som för att påtala den saken. Formen är den mödosamt utvunna, men kajaken är klädd med nutida vit plastväv och inte med sälskinn. Därmed tar den oss till nuet och undrar om du inte ska ge dig av. Farkoster finns!

Annons