Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grovhugget måleri lovar gott

/

Annons

Emilia Lindberg flyttade till Gävle förra året och debuterar nu med en egen utställning på Galleri K. Hon visar ett rätt grovhugget oljemåleri med tjocka färglager och bitar av duk insydda med rejäla stygn i målningarna. På det viset uppnår hon vissa rumsliga effekter och en sträv sensualism.

Kvinnor är utställningens genomgående motiv. Det är kvinnor i rum, som agerar på scen och i porträtt och besökaren bjuds på ett galleri från mer utpräglade studier av kroppar som i ”Katten min”, till enklare porträtt som i ”Flickor”, som i sin tur leder till tre stora porträtt där färgen samspelar med karaktären: där är den röda ”Ika”, den mer oroliga gula ”Yellow” och den svala, vita ”Cher”.

Till sist kommer det lilla porträttet ”Varm”, där karaktären bakom de fina ögonen berättar om ett vänligt och självständigt sätt att möta världen.

Jag kan tänka mig att Emilia Lindberg känner viss släktskap med Eva Zetterwall, som i decennier målat vackra, starka och sensuella kvinnor. Det är också i den andan Emilia Lindberg undersöker kvinnornas liv och möjligheter utan att bry sig om världens krav på förlegade ideal.

Detta måleri, som har några rottrådar i traditionellt nordiskt måleri, kan bli riktigt bra – men då krävs mer kraft i kompositionsarbetet.

 

Mer läsning

Annons