Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudrun i Galaxen

/
  • NATURKONSTNÄR. Stormen Gudrun tycks ha rasat över Olle Malmströms konstnärskap.

Olle Malmström får Sandviken att se ut som Twin Peaks. I hans teckning där järnverket framträder bakifrån hörs Angelo Badalamentis soundtrack och där finns också smaken av körsbärspaj.

Annons

I den retrospektiva utställningen som just nu visas på Galleri Galaxen är det skogen som är motivet. Olle Malmström, född 1924, tecknar av naturen kring Sandviken, men det är inte en idyllisk bild av träd och växter som han ser. Skogen är snårig, inte särskilt vacker, blicken dras mot de knäckta trädstammarna. Det ser ut som om stormen Gudrun har rasat över hela Olle Malmströms konstnärskap, där grenar nästan tycks sticka ut ur teckningarna och riskerar att peta ögonen ur betraktaren.

Hans motiv visar mer vad naturen gör mot sig själv, i ett slags kreativ förstörelse, än vad människan gör mot den.

Olle Malmströms penna är skicklig, men hängningen av utställningen gör honom inte rättvisa. Vissa av teckningarna sitter så lågt att även en hobbit hade fått huka sig för att se.

Lustigt är att någon redan har gjort mitt jobb genom att skriva omdömen direkt på teckningarna, som minirecensioner. ”Molnen fint antydda”, står det till exempel på en teckning. Jag håller med om allt som jag kan uttyda ur dessa krumelurer.n

konst

Olle Malmström

Retrospektiv

Galleri Galaxen, Sandviken

P ågår 17/2 5/3

Mer läsning

Annons