Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, tänk inte så mycket!

/

Hudiksvallskonstnären Anders Malm visar måleri i olja och akvarell på Galleri Elixir på Gävle sjukhus.

Annons

Måleri är ett drama mellan att se och att tänka, ibland också mellan att ana och vilja. Av det måleri Anders Malm nu visar drar jag slutsatsen att han tänker för mycket innan han målar, eller kanske vill för mycket och inte låter aningarna, den intuitiva sidan av bildskapandet, få tillräcklig plats.


Anders Malm funderar över livets stora frågor. Det är gott och väl, och kan behövas i vår snabba tid. I målningar som ”Med sikte i livet” och ”Bryggan” tynger inte bakomliggande tankar. De talar fint för sig själva. Segelbåten kan styras mot horisonten och bryggan i natten kan vara en trygg angöringsplats, och vi behöver inte gå till titlarna för att se att målningarna också har med sökande, mod och mognad att göra.

Men ämnena kan bli övermäktiga. ”Inloppet” blir något överlastad – för tydlig – och den för alltid uppdragna bogserbåten heter ”Gamle Frej”. Blir bildidén för tydlig, kan man som betraktare känna sig inte riktigt betrodd. Man vill faktiskt bli överraskad, bli nyfiken. Det ingår i bildens grammatik, sätt att kommunicera.


Där finns tre akvareller som skildrar hur den förfallna ängsladan blir en hög virke för att sedan ge plats för växtligheten… Då söker sig åtminstone min blick till något mer spännande.
Där står en kvinna med ett barn i öde landskap. Målningen heter ”Förälder”. Visst kan man känna sig ensam i föräldrarollen, men jag skulle önska att konstnären gått djupare in i de känslorna, och inte bara stannat när ensamhets-idén är genomförd.

Det blir bättre i ”Försummad”, där man anar ett gammalt hus i bakgrunden och en gestalt som står i någons minne och inte kan försvinna som den mer abstrakta föräldern gör.
Jag kan tänka att Anders Malm kunde vinna på att gå närmare inpå den synbara verkligheten och berätta om den – då kommer nog idéerna enklare och mer intuitivt och styr inte så hårt för att nå avsikten med bilden.

Mer läsning

Annons